Hirvipuutarhan antimet-tiedote talonväelle

- Hirvitalon tapahtumat ja tärkeät päivämäärät
aara
Viestit: 214
Liittynyt: 27 Loka 2006, 13:00

Hirvipuutarhan antimet-tiedote talonväelle

Viesti Kirjoittaja aara »

Ajattelin kirjoittaa tänne vähän puutarhan antimista ja niiden käyttämisestä ja hoitamisesta nyt satokaudella. Tähän voivat muut puutarhurit halutessaan jatkaa siitä mitä itse ovat istuttaneet.

Eli keväällä istutin kasvimaahan pari lehtikaalin taimea, pari ruusukaalia, salkopapuja, maa-artisokkaa.

Aloitan lehtikaalista. Se on huipputerveellinen ja hyvänmakuinen lehtimäinen kaalikasvi. Siitä syödään lehdet, keitettyinä, höyrytettyinä, kastikkeen joukossa, tai vaikka raakana jos tykkää. Uloimpia eli alimpia lehtiä voi ja kannattaa poimia jo nyt, ja kasvi tekee satoa ja säilyy vaikka lumille asti, jos ei jänikset tai ihmiset ehdi hoidella sitä ennen. Itse asiassa jos niitä lehtiä käy napsimassa, niin kasvi saattaa jopa innostua puskemaan uusia lehtiä sitäkin tehokkaammin. Ah, ihana, lempikasvi. Käykää siis hakemassa tätä keittiöön! Ja syökää! http://fi.wikipedia.org/wiki/Lehtikaali Katso tuolta kuva niin tunnistat.

Ruusukaali. Se on myös kiva. Mutta satoaika ei ole ihan vielä. Kasvin pitäisi kasvattaa lehtiensä kohdalle varteen pieniä ruusukkeita, joita niiden kasvettua sopivankokoisiksi, voi sitten käyttää ruuaksi. Todella herkullinen tämäkin. Suosittelen höyrytettäväksi, ja voin tai öljyn kanssa nautittavaksi sellaisenaan. Saa nähdä tuleeko miten runsas sato Hirvarin pihalta. Kasveja ei ole montaa, mutta muistelisin että ne on ihan sopivan kokoisia jo ne kasvit, että saattaa jotain vaikka tullakin. Samoin kuin lehtikaali, kestää viileää pitkään, ja voidaan korjata myöhään syksyyn asti. En löytänyt järkevän näköistä kuvaa... mutta se on vähän niinkuin lehtikaali, mutta lehdet pyöreämmät eivätkä kiharat. Ja kasvattaa ne ruusut sitten.

Salkopapu, aah. (Tai vahapapu, maalla on molempia.) Ne on taivaallisia. Kasvaa siis kasvimaan nurkassa isona köynnöksenä, ja pari kasvia taitaa olla ihan reunassa, köynnöstää samalla tavalla, mutta on huonommin tuettu. Tämä tuottaa satoa ennen kuin se nurkassa oleva, joten käyttäkää sitä jo nyt. Palot voi poimia oikeastaan milloin vain kun ovat kasvaneet. Sanoisin että sellainen sähköjohdon vahvuinen ja 10-15 cm papu on paras, pienet saisivat vielä kasvaa, ja jos liian isoiksi kasvavat ovat puisevia helposti. Hirvarin pihalla kasvaa pääosin violettia lajiketta, mutta saattaa olla myös keltaista ja vihreää. Violetti väri häviää kysennettäessä. Muistakaa ryöpätä (kiehauttakaa reilusti kiehuvassa vedessä n. 5 minuuttia) pavut ennen käyttöä! Koska pavuissa on ihmiselle haitallista ainetta, josta Evira esim. kirjoittaa näin:
Minkä takia palkoineen syötäviä papuja (leikko-, vaha- tai taitepapuja) ei suositella syötäväksi raakoina tai liian lyhyen aikaa keitettyinä?
Monet pavut sisältävät proteiineihin kuuluvaa myrkyllistä lektiiniä (fytohemagglutiniinia). Useat pavut sisältävät lisäksi yhdisteitä, jotka estävät proteiinien hajoamista ruoansulatuskanavassa. Lektiinit eivät ole vesiliukoisia myrkkyjä, kuten esimerkiksi korvasienen gyromitriini, vaan ne ovat valkuaisaineita, jotka tuhoutuvat vain kunnon lämpökäsittelyssä. Huolellinen huuhtelu ja liotus sekä riittävän pitkä keittäminen ovatkin papujen sisältämien myrkkyjen vuoksi erityisen tärkeitä nimenomaan kuivatuissa pavuissa. Tuoreetkin pavut tulee aina kypsentää ennen käyttöä esim. keittämällä tai höyryttämällä. Papujen sisältämät haitalliset aineet hajoavat vajaan kymmenen minuutin keittämisen jälkeen. Keittoajan pituus riippuu mm. papujen paksuudesta. Keittämättömät tai liian lyhyen ajan keitetyt pavut voivat aiheuttaa ruokamyrkytyksen.
Niin. Keittämisen jälkeen pavut voi käyttää kastikkeisiin tai paistoksiin tai syödä sellaisenaan tai hapattaa (ne on tosi hyviä!) tai kuivata tai... Ne on todella hyviä joka tapauksessa. Aina. Forever. Kasvit ovat aika hallanarkoja, joten niiden satokausi ei sitten jatku kun yöt kylmenevät. kerätkää pavut pois hyvissä ajoin siis.

Maa-artisokkaa on Ossi Somman veistoksen vieressä vajan edessä, ja kasvimaan nurkassa. Maa-artisokka on huippu. Se näyttää vähän auringonkukalta, siinä on keltaiset kukat, siit' sen tunnistaa jahka kukkii. Kasvista käytetään juurimukulat. Niitä voi kaivella maasta vaikka kukkimisen jälkeen. käytetään perunan tai porkkanan tai minkä vaan juureksen tavoin. Maa-artisokkasosekeitto on ihan taivaallista. Hauskinta tässä on se, että kasvi on monivuotinen, ja vahvistuu vuosi vuodelta. Tässä hyvä kuva wikipediassa http://fi.wikipedia.org/wiki/Maa-artisokka.

Kehäkukkaa on muuten myös runsaasti, mainitaanpa se vielä. Se on lähtenyt omia aikojaan siementämään edellisvuosien siemenistä, ja vallannut aika paljon alaa. Kerätkää kukkia teeaineksiksi. Kukat sopivat myös lääkinnällisesti esim. ihovammoihin ja kauneudenhoitoon ja värjäykseenkin ne käy, niistä voi tehdä vaikka tinktuuraa tai öljyä talvea varten ja terälehdet syötäväksi ruuassa sellaisenaan. Kiva peruskukka, jota kannattaa käyttää kun on niin runsaasti tarjolla siellä.

Ja onhan siinä vielä lipstikkaa ja mäkimeiramia (oregano), tosin ovat jo kukkineet, mutta kyllä niitä vielä voi mausteeksi tai ruuaksi poimia, vaikka maku on ehkä jo mieodmpi kuin ennen kukintaa.

Sellaista. Hyvää ruokahalua!
Mikkoli
Viestit: 1628
Liittynyt: 23 Loka 2006, 16:11
Paikkakunta: Nettilä
Viesti:

Re: Hirvipuutarhan antimet-tiedote talonväelle

Viesti Kirjoittaja Mikkoli »

<3
Vastaa Viestiin