Squat Alatalo uhattuna

- Hirvitalon tapahtumat ja tärkeät päivämäärät
aara
Viestit: 214
Liittynyt: 27 Loka 2006, 13:00

Squat Alatalo uhattuna

Viesti Kirjoittaja aara »

Kiireellinen toiminta- ja solidaarisuuskutsu

Omistaja vaatii valtaajien poistuvan Squat Alatalosta maanantaiaamuun mennessä. Alatalon väki on kuitenkin päättänyt jatkaa toimintaansa ja antaa talolle oikeata käyttöä. Valtaajat eivät aio lähteä suosiolla. Nyt on oikea aika ottaa lomaa töistä ja lähteä elämysmatkalle Pispalaan.

TULE PUOLUSTAMAAN VAPAATA TILAA!
JO RIITTÄÄ PISPALAN TUHOAMINEN!

Sunnuntaina 4.5. grillailua, talkoot ja työryhmiä.
Omat eväät ja makuupussit mukaan!

Joukko ihmisiä valtasi huhtikuussa puoli vuotta tyhjillään olleen rakennuksen Pispalan Santalahdesta. Omistajalta oli ennen valtaamista tiedusteltu mahdollisuutta saada sitä vuokralle, mutta silloin se ei ollut vuokrattavana. Pian valtauksen jälkeen omistaja ilmoitti kuitenkin vuokranneensa rakennuksen "varastotilaksi" ja vaati neuvotteluja Squat Alatalon toiminnan lopettamispäivästä. Alatalon väki hyväksyi neuvottelutarjouksen mutta ei omistajan sanelemaa asetelmaa. Valtaajat ehdottivat talon vuokraamista siihen asti kunnes kiistanalainen Santalahden kaava on saatu valmiiksi. Yhteisymmärrykseen toiminnan jatkamisesta ei kuitenkaan päästy, vaan omistaja haluaa talon "käyttöönsä" maanantaista 5.5. alkaen. Näin ollen talo jää ilmeisesti varastoksi seuraavan kymmenen vuoden ajaksi, ellei sitä pureta aiemmin.

"Tilojen pitäisi kuulua ihmisille joilla on niille aitoa tarvetta. Omistaja on hakenut talolle purkulupaa jo useita vuosia. On ihan selvää, että vuokraaminen varastoksi on vain tekosyy lopettaa toimintamme talossa," toteaa Alatalolla Vegaanikahvilaa pitänyt Mari.

Talo on osayleiskaavassa merkitty rakennukseksi, jonka lähtökohtana on suojelu tai uudiskäyttö. Talon omistaja Matti Lahtinen haluaa kuitenkin rakentaa tilalle kerrostaloja, ja valtaajat löysivätkin sen ovet ja ikkunat levällään homehtumasta. Koko Santalahden projekti jatkaa kestämätöntä kaupunkikehitystä, joka ei huomioi muun muassa ilmastonmuutoksen, öljyn ehtymisen ja biopolttoaineista johtuvan ruuan hinnan nousun kaltasia tosiasioita. On selvää että taloa ei ole tarkoitettu varastoksi. Sen jättäminen kylmäksi ja autioksi rappeuttaa sen vääjäämättä korjauskelvottomaksi. Tämä tietenkin mahdollistaa laajemmat rakennusoikeudet, ja on siten ainoastaan omistajan itsekkäiden etujen mukaista.

SquatTampere-blogi - squat.takku.net