Main menu:


Ajankohtaista

Katso myös

Salama iski Hirvitaloon 10.6.2008Kirjoitettu: 16.6.2008

Onnettomuus tapahtui Hirvitalolla, Pispalassa noin puoli kolmelta tiistai-iltapäivänä. Pispalan nykytaiteen keskusta hallinnoivan Pispalan kulttuuriyhdistyksen varapuheenjohtajan, mediataiteilija Mira Heijan mukaan isku tuli yllättäen, ja osui todennäköisesti talon kattopeltiin. Talossa oli salaman iskiessä arviolta neljä ihmistä ja yksi koira.

Heija kertoo Hirvitalon säästyneen salamaniskusta pienin vaurioin. “Olin juuri yläkerran huoneessa siivoamassa, kun tunsin että nyt osui. Juoksin alas kertomaan asiasta. Talo tärähti hieman, ja suussa maistui oudolle sen jälkeen.” Muut paikalla olleista olivat salaman osuessa vessassa ja kuistilla. “Joo, sellanen välähdys näkyi talon yllä. Hyvä, ettei kehenkään osunut”, totesi rappusilla käyskennellyt Vellu Saikkonen jälkeenpäin. “Onneksi en nojannut metalliseen kaiteeseen, ja oli turvakengät jalassa”, Saikkonen kertoo.

Osuman jälkeen talossa toimitettiin tarkastus, josta kävi ilmi, ettei mikään laite tai osa talosta ollut vaurioitunut, paitsi keittiön lamppu, josta olikin sulake mennyt jo kaksi viikkoa aiemmin. “Kaikki paikalla olleet ainakin melkein peljästyivät”, kertoo Pispalan kulttuuriyhdistyksen puheenjohtaja Teemu Raudaskoski.

Hirvitalon muut työntekijät kuulivat tapahtuneesta saman päivän aikana. Silminnäkijät olivat kuitenkin täysin tolkuissaan ja hyvässä kunnossa, vaikkakin huolestuneita. “Ei tällaista pitäisi päästää toistumaan, olemme harkinneet järjestettäväksi faradayn häkki -työpajaa, jossa pykätään totaalinen sähköimpulssisuoja Hirvarin ympärille”, visioi Mikko Lipiäinen, yhdistyksen edellinen puheenjohtaja. Lisäksi Lipiäistä huolettaa salamaniskun vaikutukset talon erityislaatuiseen biotooppiin: “Käviskö joku kattoon, ettei sieltä kellarista vaan möngi mikään salamaniskusta eloon herännyt Grönlund 2 tai joku muu Maalaksen hirviö!” hän huudahtaa alakerrassa työskenteleville kollegoilleen. “Hirvitalo videokameravalmiustilaan!”

Hirvitalon toiminta jatkuu normaaliin tapaan, mutta säätiedotuksia seurataan tarkasti. Myrskyn ja ukkosen sattuessa kohdalle linkki- ja tutkamastot lasketaan alas ja radioista irrotetaan antennit. Satelliittipuhelimet ja kelakaapelit pidetään talon ulkopuolella. Radioiden ja puhelinten käyttöä rajoitetaan sisätiloissa kuluvan viikon ajan.

Hirvitalon puutarhavastaava Steve Pedersen sanoo, että talon ohjeissa tukeudutaan yhteiskunnassa yleisesti noudatettaviin käytäntöihin ukonilmalla. Talolla paikalla oleva työntekijä sitten huomioi ja ennakoi ukonilman aiheuttamat riskit.

”Aikaisemmin ei ole sattunut kovin vakavia onnettomuuksia, mutta tämänviikoisen tapahtuman perusteella harkitaan, onko tarve tehdä jokin yleisohjeistus tässä asiassa”, Raudaskoski sanoo. “Valtaisa tragedia siis kokonaisuudessaan todellakin, ehdotan tukiryhmän perustamista uhreille ja omaisille sekä hiljaista, ja miksei myös äänekästä, hetkeä joka vuosi samaan aikaan.”

Nimettömänä pysyttelevä kuvaaja sai ikuistettua Hirvitaloon iskeneen
salaman laajakuvaobjektiivilla. “Se tuli kuin salama kirkkaalta taivaalta!” -kommentoi kuvaaja
jälkeenpäin kuvaustilannetta. Portailla etualalla käyskentelevä Vellu Saikkonen.”Onneksi oli turvakengät jalassa ja en nojaillut kaiteeseen”, Saikkonen kommentoi jälkeenpäin tilannetta.

Hirvitalon tietotoimisto/ Pispala