Main menu:


Ajankohtaista

Katso myös

Musta Pispala 5.7. – 7.7.Kirjoitettu: 15.5.2013

Anarkistinen vastakulttuurifestivaali Musta Pispala järjestetään nyt kahdeksatta kertaa. Luvassa on jälleen keikkoja, työryhmiä, kirja- ja levymessut sekä vapaata hengailua Pispalanharjun maisemissa heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna.

Mustan Pispalan tarkoitus on juhlistaa Pispalan seudun omaehtoista yhdessä tekemisen vastakulttuuria, joka on vuosien varrella saanut useita ilmenemismuotoja kirjasto- ja kulttuuriyhdistyksistä kasvimaihin, talonvaltauksiin ja karnevaaleihin. Se on pohjautunut itse tekemisen kulttuuriin, joka heijastaa yhteiskuntaa, missä haluamme elää, keinojen ja päämäärien jakamattomuutta.

Yksi Mustan Pispalan toistunut teema on ollut toimeentulon perusteiden käsittely. Tänä vuonna lauantain teemana onkin öljy ja ruoka. Miltä öljyperustaisen talouden tulevaisuus näyttää, miten öljy vaikuttaa meihin, ja etenkin mitä seurauksia sillä on ruuantuotannon kannalta? Öljystä ja energiasta keskustelua alustaa Energia ja kokemus -kirjan kirjoittajat Tere Vadén ja Antti Salminen, minkä jälkeen ruokatuotannosta alustavat Riippumaton puutarha -kirjan kirjoittaja Riikka Kaihovaara sekä kaupunkiviljelyaktivisti Salla Kuuluvainen. Päivän päätteeksi käydään kasvikävelyllä tutustumassa eri villikasveihin ja niiden käyttötarkoituksiin.

Muita keskusteluita on muun muassa vuokralaisen asemasta ja oikeuksista, eläinoikeustoiminnasta, syndikalismista ja Espanjan tilanteesta. Käytännön työryhmissä rakennetaan aurinkopaneeleja, skeitataan, perustetaan bändejä ja tutustutaan kiipeilyyn köysien varassa. Viikonlopun aikana on myös näyttelyitä sekä kirja- ja levymessut.

Aikaisempina vuosina Musta Pispala on houkutellut runsaasti väkeä myös Tampereen ulkopuolelta. Vaikka pääosin kaikki on mennytkin mainiosti, on siitä seurannut ajoittain myös pieniä ongelmia. Toivoisimmekin kaikkien muistavan sen, että toiset asuvat täällä vuoden ympäri. Eli älä kuse järjestäjien muroihin millään hölmöilyllä. Ollaan ihmisiksi.

________________________________________

KEIKAT

Perjantai @ Vastavirta (K18)
•    Tyhjyys
•    Käpykaarti
•    Escapist
•    Ward

Lauantai @ Yläkerta
Levymessujen aikaan, noin kello 15.
•    Katwin heimo
•    Diströi

Illalla, noin kello 21.
•    J.K. Ihalainen

Lauantai @ Vastavirta (K18)
•    Punkbändityöryhmän tulokset
•    Surffiveikot
•    Ranger
•    Kiristys
•    Synti

Sunnuntai @ Vastavirta (K18)
•    U/Me
________________________________________

TYÖRYHMÄT JA MUU OHJELMA
Ajat viitteellisiä, muutokset mahdollisia.

Perjantai
10.30-15.30: Kiipeilyä @ Paikka ilmoitetaan myöhemmin
16-18: Brasilian alkuperäiskansat @ Yläkerta
18-20: Kaivoskapina-kampanja @ Yläkerta
20-21: Tietokilpailu anarkismista @ Yläkerta

Lauantai
12-14: Öljy ja energia @ Hirvitalo
12-14: Eläinoikeustoiminta @ Hirvitalo
12-> : DIY-sähköntuotanto @ Paikka ilmoitetaan myöhemmin
12-16: Lapsiperhepiknik @ Tahmelan ranta
13-18: Levymessut @ Yläkerta
14-16: Puutarhatalous @ Hirvitalo
14-16: Syndikalistinen nuorisotoiminta Ruotsissa @ Hirvitalo
14-> : Punkbändityöryhmä @ kokoontuminen Vastavirralla
16-17: Ruokatauko
17-19: Vuokralaisten vallankumous? @ Hirvitalo
17-19: Mitä Espanjassa on meneillään @ Hirvitalo
19-20: Kasvikävely @ Hirvitalo
20-21: Dokumentti ilmastonmuutoksen ja öljyhiekan vaikutuksista Pohjois-Amerikassa @ Yläkerta

Sunnuntai
12-17: Kirjamessut @ Yläkerta
12-14: Vankilaton utopia @ Hirvitalo
14-> : Futista Santalahdessa @ Santalahti
14-16: Anarkistinen järjestäytyminen Venäjällä @ Hirvitalo
14-16: Luottamustalous @ Hirvitalo
17-20: AMR-ilta @ Yläkerta

Iltapäivä (tarkemmat ajat tulossa): Skeittausta Santalahden parkilla + futista, korista tai molempia, paikat ilmoitetaan myöhemmin.

Vastavirralla sunnuntaina myös Asko Keräsen näyttelyn avajaiset sekä ulkona Tulikukka -porukan esitys.

Hirvitalolla on esillä 5.-8.7. Anarkistisen Toiminnan näyttely, jossa valokuvia järjestäytymisestä ja elämästä Espanjan sisällissodan aikana anarkistien näkökulmasta. Lisäksi on mahdollista tutustua Kristianian vapaakaupungin historiaan ja tämänhetkiseen toimintaan.

Huom! Hirvitalo on auki näyttelyiden vuoksi myös poikkeuksellisesti maanantaina.
________________________________________

TYÖRYHMIEN KUVAUKSET

Kiipeilyä (Pe 10.30-15.30)
Käydään läpi kiipeilyssä tarvittavat solmut ja varusteet. Työryhmässä saa kokeilla ylös ja alas liikkumista köyden varassa, köyden vaihtamista, jne. Voidaan myös harjoitella köyden kiinnittämistä puuhun yms. perusasioita. Ei tarvita aiempaa kokemusta.

Brasilian alkuperäiskansat (Pe 16-18)
Rio de Janeiron kaupungin päätös tuhota vanha alkuperäisväen valtaama alkuperäiskansojen museo ja rakentaa sen tilalle parkkipaikka jalkapallon maailmanmestaruuskisoja varten sai paikalliset ottamaan yhteen poliisin kanssa. Museorakennuksen häätö oli yksi monista viime aikojen suurmielenosoituksiin ja mellakoihin johtaneista tapahtumista Riossa. Kapinointikynnystä on laskenut myös Dilman hallituksen pyrkimykset heikentää maastaan taistelevien intiaaniheimojen asemaa maaseuduilla, mikä on herättänyt huolta valveutuneen valtaväestön keskuudessa ja pakottanut alkuperäisväen aktivoitumaan. Keskustelutilaisuudessa tehdään katsaus alkuperäisväen tilanteeseen Brasiliassa ja pohditaan maan nykyistä tilannetta, jossa taloudellista ja valtiovaltaa vastaan kamppailevat sekä valtaväestö että alkuperäisväki osittain yhteisin intressein.

Öljy ja energia (La 12-14)
150 vuotta öljy oli kapitalismin tiedostamaton moottori. Kun öljyntuotanto on kääntymässä laskuun, kapitalismin nykykriisin fossiilinen ydin paljastuu. Mitä jos talouskasvu, liberalismi ja karhunosa nykyisestä tuotantorakenteesta olivat öljynarkoosin ansiota? Osaammeko kuvitella ja rakentaa yhteisöllisesti ja ympäristöllisesti mielekästä elämää ilman öljyä? Millaista on jälkifossiilinen anarkismi?

Eläinoikeustoiminta (La 12-14)
Työryhmässä keskustellaan eläinten oikeuksista ja ruohonjuuritason liikkeen toiminnasta eläinten oikeuksien edistämiseksi.

Punkbändityöryhmä (La 14-> )
Päivällä opetellaan soittamaan, illalla keikka.

Syndikalistinen nuorisotoiminta Ruotsissa (La 14-16)
Ruotsalaisen syndikalistisen nuorisojärjestön SUFin jäsenet kertovat syndikalismin teoriasta, historiasta ja syndikalistisesta toiminnasta Ruotsissa.

Vuokralaisten vallankumous? (La 17-19)
Vuokra-asukkaiden asema on Suomessa(kin) yhä kehnompi, mistä monet ääriesimerkit löytyvät juuri Pispalasta. Siksi Mustassa Pispalassakin on paikallaan keskustella tilanteesta. Onko siihen mahdollista vaikuttaa? Mitä oikeuksia vuokralaisella periaatteessa on ja miksi niitä käytännössä ei juuri ole? Keskustelua mahdollisista toimintaideoista ja anarkistisista näkökulmista asumiseen.

Mitä Espanjassa on meneillään? (La 17-19)
Barcelonassa asuva anarkisti saapuu jälleen kertomaan kuulumiset Espanjan yhteiskunnallisista taisteluista. Sisältää pienen alustuksen, etenkin viimeaikaisesta repressiosta, jonka jälkeen keskustelua voidaan jatkaa sillä mikä osallistujia kiinnostaa.

Kasvikävely (La 19-20)
Käydään kävelyllä Tahmelassa ja Pispalassa tunnistamassa kasveja ja niiden käyttötarkoituksia.

Nakiton Skeitto goes Musta Pispala (Sunnuntai-iltapäivä)
“Miks mimmei näkee niin harvoin parkeissa?!?” Nii-in, sitäpä voi tosiaan miettiä. Työryhmässä keskustellaan hieman siitä, mikä skeittauksessa ihmisiä kiehtoo, millaisia ennakkoluuloja lajin parissa kohtaa ja kuinka niitä käsittelee, missä Tampereella on hyvä/huono skeitata, minkä tempun oppimisesta haaveilee jne. Lisäksi sään salliessa mennään Tikkutehdas DIY-parkkiin kokeilemaan skeittausta käytännössä. Jos et vielä omista omaa lautaa, niin ei hätää: Lainattavana on vähintään kaksi skeittilautaa ja tarpeeksi suojia. (Nakiton Skeitto: https://www.facebook.com/skeitto)

Vankilaton utopia – anarkistisia ratkaisuja rikollisuuteen (Su 12-14)
Miten yhteiskunta voisi toimia ilman vankiloita? Minkälaisia malleja anarkistit ovat eri aikoina kehittäneet rikollisuusongelman ratkaisuun ja yhteiskunnan järjestämiseen? Voisiko näistä kehittää toisia, kenties parempia ratkaisumalleja? Työryhmä alkaa alustuksella, jonka jälkeen keskustelua.

Anarkistinen järjestäytyminen Venäjällä (Su 14-16)
Kokemuksia Autonominen Toiminta -järjestön ensimmäisestä kymmenestä vuodesta.

Luottamustalous (Su 14-16)
Millainen on ollut alkuyhteiskunnan “luottamustalous”, jossa talous on palvellut yhteiskuntaa eikä toisin päin ja ihmisten välillä on vallinnut luottamus? Mietitään yhdessä, voidaanko palata sellaisiin olosuhteisiin nykyajassa. Millaisia esteitä voisimme kohdata, mistä joutuisimme luopumaan? Luodaan – laittamatta rimaa liian korkealle – oma anarkistinen taloussysteemi malliyhteiskunnalle.

Jalkapalloa (Su 14->)
Pienimuotoinen futsiturnaus Santalahdessa. Pelit 20min, neljä pelaajaa + maalivahti. Häviäjä putoaa jatkosta. Ilmoittautumiset futis@riseup.net

 

Black Pispala 5.-7.7.2013

Anarchist counter-culture festival Black Pispala is now held for the 8th time. Coming up gigs, workshops, book and record fair and free hanging around in the Pispala scene in the first weekend of July.

The purpose of Black Pispala is to celebrate the self-motivated do-it-together counter-culture in Pispala region, which has over the years received many expressions from library and cultural associations to vetetable lands, squatting and carnivals. It is based on the self-making culture that reflects the society in which we want to live,the indivisibility of means and ends.

One of the repeated themes in Black Pispala has been handling the basis of livelihood. This year’s Saturday theme is oil and food. How does prospects of oil based future look like, how oil affects us, and in particular what consequences it has on food production? Oil and energy debate is introduced by the authors of Energia ja kokemus (Energy and Experience) Tere Vadén and Antti Salminen, after which the author of Riippumaton puutarha (Independent garden) Riikka Kaihovaara and urban farming activist Salla Kuuluvainen introduce food production debate. At the end of the day will take place a plant walk in exploring the various wild plants and their uses.

Other discussions include the tenant’s status and rights, animal rights work, syndicalism, and the situation in Spain. Practical workshops include solar panels building, skateboarding, forming bands and climbing by ropes. There are also exhibitions and book and record fair over the weekend.

In previous years, Black Pispala has also attracted a large crowd outside Tampere. Although essentially all has gone very well, some minor problems have occurred at times. We wish everyone to remember that others live here all year round. So do not piss on organizers’ feet with any foolishness. Let’s behave.

________________________________________

GIGS

Friday @ Club Vastavirta
•    Tyhjyys
•    Käpykaarti
•    Escapist
•    Ward

Saturday @ Vastavirta Yläkerta
During the record fair, about 3 PM.
•    Katwin heimo
•    Diströi

In evening, about 9 PM.
•    J.K. Ihalainen

Saturday @ Club Vastavirta
•    Punk band working group results
•    Surffiveikot
•    Ranger
•    Kiristys
•    Synti

Sunday @ Club Vastavirta
•    U/Me

________________________________________

OTHER PROGRAM
Time schedules are approximate, changes are possible.

Friday
10.30-15.30: Climbing @ TBA
16-18: Brazil’s aboriginal people @ Vastavirta Yläkerta
18-20: Mining riot campaign @ Vastavirta Yläkerta
20-21: Anarchism quiz @ Vastavirta Yläkerta

Saturday
12-14: Oil and energy @ Hirvitalo
12-14: Animal rights action @ Hirvitalo
12-> : DIY electricity production @ TBA
12-16: Family with children picnic @ Tahmela beach
13-18: Record fair @ Yläkerta
14-16: Gardening economy @ Hirvitalo
14-16: Syndicalistic youth activity in Sweden
14-> : Punk band working group @ gathering at Vastavirta
16-17: Meal break
17-19: Tenants revolution? @ Hirvitalo
17-19: What is going on in Spain @ Hirvitalo
19-20: Plant walk @ Hirvitalo
20-21: Documentary about climate change and the impact of the oil sands in North America @ Yläkerta

Sunday
12-17: Book fair @ Yläkerta
12-14: Utopia without prisons @ Hirvitalo
14-> : Football in Santalahti @ Santalahti
14-16: Anarchist organizing in Russia @ Hirvitalo
14-16: Confidence economy @ Hirvitalo
17-20: Anarchist Black Cross evening @ Yläkerta

Sunday evening (more detailed time schedules coming up): skateboarding in a parking space in Santalahti, football, basketball or both, places to be announced.

Also, the openings of Asko Keränen’s exhibition in Vastavirta and Tulikukka performing outside on Sunday.

5.7. – 8.7. The Anarchist photo exhibition in Hirvitalo on the theme of the Spanish Civil War. Pictures dealing with the organization and life in Spain during the Civil War from anarchist point of view. In addition, it is possible to explore the history and current activities of freetown Christiania.

Note: Hirvitalo is exceptionally open also on Monday because of the exhibitions.

________________________________________

ADDITIONAL INFORMATION

Climbing (Fri 10.30-15.30)
We go through the required nodes and climbing equipment. You can also try up and down movement with a rope, rope exchanging, etc. One can also try out attaching a rope to a tree and other basics. No need for previous experience.

Brazil’s aboriginal people (Fri 16-18)
Rio de Janeiro, in the decision to destroy the old indigenous people museum occupied by indigenous people museum and build a parking lot in its place for the football World Cup led locals to clash with the police. Eviction of the museum building was one of several recent events that led to mass demonstrations and riots in Rio. Also, Dilma government’s efforts to reduce the conditions of Indian tribes fighting for their land in rural areas has caused concern among the mainstream population and forced indigenous people to activate. Discussion about the current situation in Brazil, where both mainstream population and indigenous people struggle against economic and state power with some common interests.

Oil and energy (Sat 12-14)
150 years oil was unconscious engine of capitalism. When the oil production is turning to fall, fossil core of the current crisis of capitalism is revealed. What if the economic growth, liberalism and much of the current production structure were due to oil narcosis? Can we imagine and build communally and environmentally meaningful life without oil? What is postfossil anarchism?

Animal rights action (Sat 12-14)
Discussion about animal rights and the grassroots movement action to promote animal rights.

Punk band working group (Sat 14->)
During the day, learn how to play, a gig in the evening.

Syndicalist youth activity in Sweden (Sat 14-16)
Members of the Swedish syndicalist youth organization SUF tell about syndicalism theory, history, and syndicalist activity in Sweden.

Tenants revolution? (Sat 17-19)
Tenant status in Finland (also) is still inferior, and many extreme example of this can be found in Pispala. Is it possible to influence things on this matter? What rights does the tenant have, and why in practice there aren’t but a few? Discussion of potential policy ideas and anarchist perspectives on housing.

What is going on in Spain? (Sat 17-19)
Barcelona resident anarchist arrives again to tell the news from the Spanish social struggles. Includes a small initialization, especially in the recent repression, after which the discussion can be continued for what participants are interested.

Plant walk (Sat 19-20)
Let’s walk in Tahmela and Pispala to identify plants and their uses.

Nakiton Skeitto goes Musta Pispala (Sunday afternoon)
What fascinates people in skateboarding, what kind of prejudices people face on the sport, where in Tampere is good / bad to skateboard, learning what trick people dream of, etc. In addition, weather permitting, we go to Tikkutehdas DIY skate park to try out skateboarding in practice. If you do not yet own your own board, so do not worry: there are at least two skateboards for borrowing and enough shelter. (Nakiton Skeitto: https://www.facebook.com/skeitto)

Utopia without prisons – anarchist solutions to crime (Sun 12-14)
How society could function without prisons? What are the different models anarchists have developed in different times to solve the criminal problem and to organize the society? Could these be developed to others, perhaps better solutions? Starts with initialization, followed by discussion.

Anarchist organization in Russia (Sun 14-16)
Experiences of first ten years of Autonomous Action organization.

Confidence economy (Sun 14-16)
What was the first society “confidence economy”, where the economy has been serving the community rather the other way around, and there has been a trust among the people? Figuring out together along with the possibility to go back to that kind of circumstances in the present time. What kind of obstacles we might face, what we would have to give up?

Football (Sun 14 ->)
Small-scale football tournament in Santalahti. 20min games, four players + goalkeeper. The loser drops out from the following games. Contact futis@riseup.net to take part in the tournament.