Main menu:


Ajankohtaista

Katso myös

H E H – H E H / huumorinäyttelyn avajaiset 7.12. klo 17



Kirjoitettu: 3.12.2013

H E H – H E H / huumorinäyttely 8.–29.12.2013

Liisa Ahola, Rami Airola, Heikki H. Attila, Risto-Pekka Blom, Mira Heija, Tommi Juutilainen, Mirja Kurri, Sony Kåhre, Marianne Laiti, Tiina Lehikoinen, Jouni Isotalo, Tuulia Luomala, Henriikka Luukinen, Lauri Mäkimurto, Elina Ojanperä, Ulla Pohjola, Jerker Ramberg, Stina Riikonen, Johannes Rojola, Maija Saksman, SA. Salmela, Veera Salmio, Vitsiniekat, XXX Group

Työryhmä: Pauliina Leikas, Elliina Peltoniemi, Omar Truco Kallonen, Stina Riikonen, Päivi Viinikainen

Avajaiset la 7.12.

Kansankeittiö klo 17–

Heikki H. Attilan avajaispuhe klo 18

Kesyt veljekset

Mari Aaltonen ja Pikku-Pietari

Suva

+ huumori DJ:t Höpöjanne ja Ellu

 —-

Näyttelyteksti:Pauliina Leikas

H E H – H E H / huumorinäyttely

Huumori on vaikea laji.

Näyttelyprojektin alussa yhtenä kantavana ajatuksena oli havainto siitä, että mieleenpainuvat ja sykähdyttävät taideteokset ovat usein hauskoja. Taide ja huumori paljastavat ihmiskunnan ja yhteiskunnan totunnaisuuksia sekä rikkovat tabuja. Ne molemmat vaikuttavat ihmisen persoonaan ja elämään hyvin laajalti, ja monille ne voivat tarjota elämän parhaat hetket – tai selviytymiskeinon. Silti näyttelyn pitäminen huumorista tuntui huonolta idealta: oleelliselta tuntui ratkaista se, voidaanko huumoria tehdä tosissaan, vai kasataanko näyttely “läpällä”. Alkuvaiheessa toisena näyttelyehdotuksena oli nälkä, ja huumori alkoi tuntua myös paljon, no, hauskemmalta teemalta syksyn pimeimmille ajoille.

Avoin työryhmä päätti lähteä lähestymään huumoria empiirisin ottein: analysoimme hauskoja youtube-videoita, teimme kotiläksynä stand upia sekä keräilimme vitsejä ja koostimme niistä vitsikaraokevideoita.

Tärkeänä selventävänä jakona tuntui olevan hauskan ja huumorin (naurunkin) erotteleminen. Hauska ei välttämättä vaadi huumoria – eikä huumori ole aina hauskaa. Eivätkä nämä kumpikaan välttämättä aiheuta naurua. Hauska vaikuttaa hetkessä läsnäolevalta tunteelta, kun taas huumori on ennemminkin rakenne, joku mekanismi tai koukku. Yleensä siitä löytyy joku yllätys.

Työryhmän kanssa huomasimme joutuneemme absurdiin positioon, kun aloimme näyttelyn teoksia juryttäessä toimia huumorin auktoriteetteina. Avoimella haulla saadut teokset käsittelevät huumoria laajalti: hyvänmielenoloista, tilannekomiikan kautta mustaan huumoriin. Näyttelyn ei ole tarkoitus tyhjentävästi määrittää huumoria, vaan esittää erilaisia näkökulmia aiheeseen. Pyysimme näyttelyyn valittujen teosten tekijöitä kertomaan muutamalla lauseella siitä miksi he hakivat teoksellaan näyttelyyn, ja mikä heidän mielestään teoksessa on hauskaa.Vastaukset olivat laaja-alaisuudessaan niin mielenkiintoisia, että liitimme ne teostietojen yhteyteen.

Näyttelyyn kutsuimme mukaan myös huumorintajuja jo vuosia tutkineen ja koetelleen Vitsiniekat-ryhmän sekä muutaman muun hauskan tyypin.

Näyttelyssä on esillä teoksia, jotka saattavat järkyttää tai edustaa huonoa makua. Teokset eivät edusta Hirvitalon näkemyksiä, eivätkä välttämättä ole taiteilijoidenkaan “statementteja” vaan esimerkkejä erilaisista huumorin lajeista.

Kiitos! Mediapajan Allu & Juho, Köpi, Monica, Aino, Sami & Elina

 

—-

Muita tapahtumia:

Hassunhauska mykkäelokuvailta livesäestyksellä su 15.12. klo 17

 

Päättäjäisviikonloppu

la 28.12. Johannes Rojolan Tapporalli I, klo 17

jatkobileet Myrskytilan Leikki-Klubilla, klo 20 – 02

su 29.12. Johannes Rojolan Tapporalli II, klo 17

Tervetuloa!  🙂

Seuraa myöhempää ilmoittelua tapahtumista/ehdota omaasi huumoristagelle paivi.viinikainen@gmail.com