Main menu:


Ajankohtaista

Uutisarkisto

Katso myös

Vetoomus: Satokasveja Tampereen puistoihin ja viheralueilleKirjoitettu: 23.9.2014

Allaoleva vetoomus luovutettiin puistoista ja viheralueista vastaaville apulaispormestareille, Olli-Poika Parviaiselle ja Pekka Salmelle maanantaina 22.9. 

Me allekirjoittaneet järjestöt ja yhteisöt vetoamme Tampereen kaupunkiin, jotta kaupungin puistoihin ja viheralueille istutettaisiin lisää syötävää satoa kantavia puita ja pensaita.

Urbaanilla ruoantuotantolla on Tampereella pitkät perinteet, ja viime vuosina kaupunkiviljelyn uusi aalto on muistuttanut ruoantuotannon mahdollisuuksista kaupungeissa. Tampereen satokartta -projektin ruokapuiden ja -pensaiden kartoituksessa on kuitenkin käynyt ilmi, että valitettavan monissa kaupungin puistoissa satokasveja ei ole lainkaan. Sen sijaan on pantu merkille, että hyväkuntoisia omenapuita on kaadettu ainakin Ratinassa ja Verkarannassa.

Miksi puistoissa viljellään syötäväksi kelpaamattomia kasveja, jos samalla vaivalla kaupunki voisi tarjota ilmaista ruokaa ja poimimisen iloa asukkailleen? Tallipihalle istutetut omena- ja luumupuut, maisemapellot sekä Väinö Linnan puistoon suunnitellut omenapuut ovat hyvä alku. Tulevaisuudessa haluamme lisäksi nähdä kokonaisia hedelmätarhoja, hernepeltoja Helsingin malliin sekä marjapensailla reunustettuja kävelyreittejä. Syömäkelpoisuuden tulisi olla yksi keskeisistä vihersuunnittelua ohjaavista periaatteista, ja se tulisikin sisällyttää kaupungin uuteen viheralueohjelmaan.

Tampere voisi tulevaisuudessa olla syötävä kaupunki ja toteuttaa näin visioitaan ekologisesti ja sosiaalisesti kestävästä kehityksestä. Urbaani ruoantuotanto pienentäisi vähitellen kaupunkilaisten hiilijalanjälkiä ja osoittaisi suuntaviivoja kestävälle ruoantuotannolle. Samalla satokasvit puistoissa ja viheralueilla mahdollistaisivat vastavuoroisen suhteen kaupungin ja sen asukkaiden välille sen sijaan, että kaupunki koetaan vain ohikulkijoina matkalla kaupasta kotiin.

Jokamiehenoikeudet kuuluvat myös kaupunkilaisille – tarvitsemme vain mahdollisuuksia käyttää niitä!

Tampereella 1.9.2014

Hirvitalo – Pispalan Nykytaiteen keskus / Pispalan Kulttuuriyhdistys ry

Ilmastovanhemmat ry / Ilmastovanhempien Tampereen paikallisryhmä

Kalevanharjun yhteisöviljelijät

Kaukajärven Martat ry

Meirän pelto osuuskunta

Pirkanmaan Keskustanuoret

Suomen Luonnonsuojeluliiton Pirkanmaan luonnonsuojelupiiri ry

Suomen Talkoot ry

Tampereen Vasemmistonuoret ry

Tampereen Demarinuoret ry

Tampereen Maan ystävät ry

Tampereen Opiskelevat Keskustalaiset ry

Tampereen yliopiston ylioppilaskunnan luomuruokapiiri

Tampereen ympäristönsuojeluyhdistys ry

Vauhtimartat / Tampereen Marttayhdistys ry

Villi vyöhyke ry