Main menu:


Ajankohtaista

Uutisarkisto

Katso myös

Perfo!Rmanssifiesta 6.8Kirjoitettu: 29.7.2016

—-Scroll down for English—-

PERFO!rmanssifiesta
Performanssitapahtuma
Pispalan nykytaiteen keskus Hirvitalo
6.8.2016 klo 15.00 alkaen
Ilmainen sisäänpääsy

Irma Optimisti
Erik Wijkström (Swe)
Talvikki Äkräs
Siiri Nevalainen
Pauli Hirtolahti
Michèl Ruths
Markus Luiro

Sekä Saara Piispan näyttelyn avajaiset.

Performanssifiesta on vuodesta 2006 järjestetty performanssitaiteen tapahtuma. Tänä vuonna Performanssifiestan järjestävät yhdessä Pispalan nykytaiteen keskus ja PERFO!. Tapahtumapaikkana toimii Hirvitalon piha-alue. Tapahtuman teema on tänä vuonna onnellinen epäonnistuminen. Performanssien lisäksi Hirvitalolla on tarjolla myös Saara Piispan taidenäyttely jonka avajaisia vietetään tapahtuman ohessa. Tapahtuman jälkeen Tahmelan rannassa vietetään Kierrätysolympialaisten palkintojenjakogaalaa. Myös rannan tapahtumaan on vapaa pääsy.

Onnellinen epäonnistuminen

Mitä performanssitaiteilijalla on annettavaa maailmassa, joka painottaa tehokkuutta ja täydellisyyttä. Voimmeko oivaltaa jotain, kun rytmi katkeaa, aikakäsitys hämärtyy, esineillä tuntuukin olevan oma tahtonsa tai kun suunnitelma murtuu hallitsemattomaksi? Tekeekö täydellisen itseasiassa juuri pieni virhe.

Performanssitaiteessa epäonnistumisen ja odottamattomien sattumien sietokyky on korkea sekä yleisön että taiteilijoiden keskuudessa. Epäonnistumiselta näyttävä tilanne voi helposti kääntyä onnekkaaksi sattumaksi tai toisin päin. Aina ei voi edes tietää mitä varsinaisesti onnistuminen tai täydellinen performanssi oikeastaan edes on. Improvisaatiolle ja ympäristön oikuille jätetään tilaa. Yleisön kanssa toimiminen vaatii mukautumiskykyä. Itsensä alttiiksi laittaminen ja tilanteisiin heittäytyminen aiheuttaa tervettä epävarmuutta.

Olemme kutsuneet tapahtumaan seitsemän taiteilijaa, jotka ovat valmiita laittamaan itsensä yleisön edessä alttiiksi.

Irma Optimisti
Irma Optimisti on laajasti Suomessa ja ulkomailla arvostettu performanssitaiteilija. Hänen tuotantonsa alku sai kuuluisuutta ironisesta ja parodiovasta otteesta jolla hän kritisoi maskuliinista taidekäsitystä. Monet hänen teoksistaan olivat interaktiivisia ja perustuivat kaaoksen matemaattiseen dynamiikkaan.

Hän toimii tällä hetkellä matematiikan professorina Turun yliopistossa ja työskentelee performanssin parissa niin taiteilijana kuin kuraattorina. Hänen performanssiensa lähtökohta on henkilökohtainen kokemus ja temaattisesti ne keskittyvät identiteetin muotoihin, sukupuoleen, luontosuhteeseen ja kuolemaan. Teokset itsessään ovat muodonmuutoksia joissa taiteilija kiinnittyy rituaaliin ja elävään installaatioon.

Erik Wijkström (Ruotsi)
Uransa aikan Erik Wijkström on rakentanut ärsyttäviä koneita, megalomaanisia veistoksia hurjissa mittakaavoissa, suunnitellut ihmisen ja auton välisen käännöskoneen, kehitellyt työkaluja sattumanvaraisiin taiteellisiin tuotantoihin, ohjelmoinut tylsiä tietokonepelejä, tehnyt mallintöitä miestenvaateliike Dressmanille, pystyttänyt siirrettäviä näkötorneja, levittänyt savuverhoja matkalaukuista, toiminut kahlekuninkaana, tehnyt tutkimuksia painovoimasta, kaivanut henkilökohtaisia saaria, tehnyt vohveleita ja poksautellut tehdasmäärin popcornia.

Erik Wijkström asuu ja työskentelee Tukholmassa. Hän on valmistunut taiteen maisteriksi Kunliga konstskolanista 2006.

Talvikki Äkräs
Talvikki Äkräs luonnehtii suhdettaan performanssiin näin: ”Performanssi niin kuin muutkin taidetokset on materiaalien yhdistelystä syntynyt alkemistinen reaktio, sen kiinnostavuus on yleisenä pidetyn materiaalin muuntumisessa persoonalliseksi/persoonattomaksi luomukseksi. Katsoja voi painautua materiaalin muistin kautta takaisin sen syntyyn, ja performanssin kohdalla performanssitaiteilijan kehon muistin kautta ihmisen nahan luomiseen tai syntymiseen. Alku, reaktio ja lopputulos joka toimii materiana uudelle alulle.”
Talvikki Äkräs on toteuttanut useita syvästi henkilökohtaisia yksilöesityksiä ympäri Suomea osana kansainvälistä Non Grata-ryhmää.

Siiri Nevalainen
Siiri Nevalainen on kuva- ja performanssitaiteilija joka teki kerran performanssin, josta kukaan ei muista mitään muuta kuin sen, että sulakkeet paloivat. Yksi pistorasia ei kestänytkään seitsemää vedenkeitintä. Hän on myös osallistunut ryhmäperformanssiin jossa kukin esiintyjä teki asioita, joita ei osannut.

Pauli Hirtolahti
Pauli Hirtolahti (s. 1980) on Tamperelainen kulttuuripersoona, sarja- ja kuvataiteilija, joka on tunnettu muun muassa Kakka-Ukko sarjakuvastaan sekä anti-Hitler -viiksistään. Hän on esiintynyt mm. T.E.H.D.A.S ry:n ryhmäperformansseissa ja The Rise of the Children of Hell-yhtyeen keulahahmona.

Michèl Ruths
”Perinteisenä taiteilijana lähestyn eri teoksia pohjaten kokemukseen tai käsitteeseen. Performanssitaide, valosuunnittelu ja videotaide ovat usein käyttämiäni ilmaisukeinoja koska niillä on tapana toimia hyvin yhdessä luoden installaation.

Mielestäni on tärkeää huolehtia vapaasta ajattelusta itsenäisenä voimana. Idean, kritiikkin ja yksityiskohtien tulisi olla läheisessä suhteessa toisiinsa ja yhdessä ylettömän työskentelyprosessin kanssa muodostaa koherentin ja mielenkiintoisen yhteyden hahmotettavaksi. Jos intuitio ei kulje käsi kädessä oletetun mielenrauhan kanssa jokin on prosessissa on vakavasti väärin. Ja jos ongelma pahenee on ratkaisu väärä.

Tavallisesti käsiteltyjä teemoja teoksissa on yhteiskuntakritiiki, identiteetti ja aktivismi.”

Markus Luiro
Markus Luiro (s. 1985) on Kankaanpäässä opiskellut kuvataiteilija, joka on tehnyt harvoin performansseja. Hänen työnsä on ollut suhteellisen intuitiivista ja se on keskittynyt jollain tasolla eri maailmassa olemisen tapoihin ja niiden vaikeuksiin, yritykseen tavoittaa jotain mitä on mahdoton tavoittaa. Kuvaa ei näe ennen kuin sen tekee. Katoamista ei huomaa ennen kuin se tapahtuu. Mistä tässä kaikessa oikeastaan on kyse, kuinka pahoillaan siitä pitäisi olla? Markus ei tiedä

Saara Piispa
Näyttely auki 6.8.-28.8.

Hirvitalon galleriassa avautuu Performanssifiestan yhteydessä Saara Piispan näyttely, jossa nähdään öljyvärimaalausten lisäksi installaatio. Fiestaa edeltävän viikon aikana rakentuva teos koostuu mm. puusta, keramiikasta, perunasta ja animaatiosta.

“Välillä öisin unohdun katsomaan elokuvia sivutuulessa laskeutuvista lentokoneista. Niiden lisäksi tämän teoksen syntyyn ovat vaikuttaneet mm. vuorokauden- ja vuodenaikojen vaihtelu, sekä avaruus, kasvit ja alkuaineet”, kertoo Piispa. Galleriahuoneen täyttävä installaatio on kuin katsojaa kohti ja tämän ympärille levittäytyvä maalaus, eräänlainen orgaaninen kammio tai hiekkalaatikko.

Saara Piispa (s.1985) on Porvoossa asuva ja työskentelevä kuvataiteilija, jonka teokset käsittelevät luonnon ja ihmisen kohtaamista, sekä kokemuksia maisemasta, ympäristöstä ja elämän hetkellisyydestä. Hänen maalauksiaan on ollut esillä mm. XXI Mäntän kuvataideviikoilla 2016, Kunsthal Charlottenborgin Kevätnäyttelyssä Kööpenhaminassa 2015, sekä useissa muissa ryhmä- ja yhteisnäyttelyissä. Piispan edellinen yksityisnäyttely oli Galleria Huudossa keväällä 2015.

PERFO!
PERFO!-performanssiklubi on luotu sopivaksi sekoitukseksi taidetta, musiikkia, miljöötä ja rentoa ilmapiiriäjotta uuteen tutustumisen kynnys olisi mahdollisimman matalana. Tarkoitus ei ole säikytellä yleisöä korkeakulttuurisuuden tai kokeellisen taiteen määreillä vaan enemmänkin vietellä mukaan kokeilemaan jotain uutta vapaamuotoisuuden ilmapiirissä. PERFO!-klubilla teokset ja ihmiset tulevat ensin ja määreet vasta jälkikäteen.
www.facebook.com/perfoklubi

Hirvitalo, Pispalan nykytaiteen keskus
Pispalan nykytaiteen keskus, eli kotoisammin Hirvitalo, on vuonna 2006 perustettu kulttuuritila. Hirvitalo pyrkii edesauttamaan monipuolisen ja elävän kulttuuririntaman muodostumista ja hyvinvointia Tampereella ja erityisesti Pispalassa. Hirvitalo on Pispalan kulttuuriyhdistyksen ylläpitämä.
Hirvitalo on kaikille avoin tapahtuma- ja näyttelytila. Talossa on galleria-, kurssi- ja oleskelutiloja kolmessa kerroksessa sekä suuri pihamaa, joka mahdollistaa ulkoilmatapahtumat ja pienimuotoisen puutarhatoiminnan. Talossa on galleriahuoneiden lisäksi yhteinen keittö ja olotila, sekä viileä kellarikerros työpajoihin. Talolta löytyy myös serigrafiapiste ja ulkotyötilat esim. polkupyörän korjaukseen.
www.hirvikatu10.net

Kierrätysolympialaiset: http://recyclingolympics.weebly.com/

————————–
In English:

PERFO!rmanssifiesta
Performance art happening
Hirvitalo Center of Contemporary Art Pispala
Hirvikatu 10, Tampere
6th of August from 3 pm
free entry

Irma Optimist
Erik Wijkström (Swe)
Talvikki Äkräs
Siiri Nevalainen
Pauli Hirtolahti
Michèl Ruths
Markus Luiro

And exhibition opening of Saara Piispa.

Performanssifiesta is a performance art event that has been organized since 2006. This year it’s done in collaboration between Contemporary Art Center of Pispala and PERFO! Saturday, 6th of August 2016. The event takes place in the yard of Hirvitalo. Theme of the event is happy failure. Besides the performaces Hirvitalo offers Saara Piispas art exhibition opening on the same day. After the happening Recycling Olympic Games will have its awards ceremony and gala. The happening on the beach is also free of charge.

Happy Failure
What has a performance artist to give in a world that emphasizes efficiency and perfection? Can we recognize something when the rhythm breaks, time perception is blurred, objects seem to have a will of their own or when plans break uncontrollably? Maybe it is the small flaw that creates perfection.In performance art there is a high tolerance to failure and unexpected events amongst both the audience and the artists. Situation that seems like a failure can easily turn into an unexpected coincidence or visa versa. You can’t always even know what actually is successful or perfect performance. Space is left for improvisation and quirks of the environment. Working with audience demands adaptability. Exposing and throwing yourself in the moment creates healthy uncertainty.There will be 7 artists invited to the event mainly from Finland

http://www.facebook.com/perfoklubi
http://www.hirvikatu10.net/

Irma Optimist
Irma Optimist is awidely recognised performance artist in Finland and abroad. During the beginning of her career, she was famous for the ironic and parodying aspects of her performances.Many of the works were interactive and simultaneous, based on mathematical dynamics of chaos. In most of her work, Irma Optimist has been very personal, discussing the conditions of identity, femininity, death. Gender, locality and nature have been her themes. The works themselves are transformations, in which the existence of the artist is connected to ritual and live installation.

Erik Wijkström (Sweden)
During his career as an artist Erik Wijkström has built annoying machines, megalomanic sculptures of mastodont proportions, conceived man-to-truck translation devices, developed tools for randomized artistic production, programmed boring computer games, posed as a model for the menswear chain “Dressman”, erected portable observation towers, laid out curtains of smoke from suitcases, acted as an escape artist, investigated gravity, dug out personal islands, made waffles, camped out through performance art festivals and popped popcorn in industrial quantities.

Erik Wijkström holds a Master of fine arts degree from the Royal institute of art in Stockholm 2006. Lives and works in Stockholm.

Talvikki Äkräs
Talvikki Äkräs describes her performance work: Performance like other art forms is an alchemic reaction born from fusing different materials, generally it’s appeal is thought to be in the change of the material into personal/impersonal creation. Viewer can press through materials memory in to it’s creation, and in the case of performance artist through the physical memory into the skin shedding or birht. Beginning, reaction and conclusion that works as materia for a new beginning.
Talvikki Äkräs has realised several deeply personal soloperformances around Finland while touring with Non Grata performance group.

Siiri Nevalainen
Siiri Nevalainen is a visual and performance artist who once did a performance where she accidentally burned the fuses, because one socket couldn’t take seven electric kettles. That’s the only thing anyone can remember about that performance. She has also participated in a group performance where every performer did things they couldn’t do.

Pauli Hirtolahti
Pauli Hirtolahti is a culture person from Tampere who’s involved in arts and comics. He’s known among other things from Kakka-Ukko (Poo-Guy) comics and his anti-Hitler moustache. He has performed with T.E.H.D.A.S association’s performances and as a front man of band called The Rise of the Children of Hell.

Michèl Ruths
Michèl Ruth describes his work: ”As a traditional artist I will approach different creations based on experiences or mental conceptions.Performance, light design and video art is a common expression because they tend to work well together, together in the form of installations.
I think it is important to be concerned about free thought as an independent force, while the idea, criticism and details should be in close relation to each other and together with the excess labor process form a coherent and interesting relationship to it to be perceived.If intuition does not go hand in hand with the expected peace of mind something in the process is seriously wrong.And if the problems become worse the solution is wrong.
Common themes are social criticism, identity and activism.”

Markus Luiro
Markus Luiro (born 1985) is an artist graduated from Kankaanpää art school and doesn’t perform very often. His work has been quite intuitive and on some level concentrates on different means and difficulties of existing in the world, the attempt to capture something impossible to reach. One can not see the picture before it has been made. One can not see the disappearance before it happens. What is it really all about and how sorry one should feel about it? Markus doesn’t know.

Saara Piispa
Exhibition open from 6th of August till 28th of August

An exhibiton of Saara Piispa build during the week before Performanssifiesta opens in the gallery of Hirvitalo during the happening. Exhibition consist of oil paintings and an installation made of wood, ceramics, potatoe and and animation.

”Sometimes during the night I get absorbed in watching airplanes landing in crosswind. Besides that also changes of days and seasons, space, plants and elements have affected the process of creating this artwork. Installation filling the gallery room is like an painting reaching to and around the viewer, a kind if an organic chamber or a sandbox.

Saara Piispa (born 1985) is an artist living and working in Porvoo. Her art discusses the encounter of people and nature as well as experiencing the landscape, surroundings and the momentary nature of life. She has exhibited her paintings for example in Mänttä Art Festival 2016, in Kunsthal Charlottenburg in Copenhagen 2015 and in various group and juried exhibitions. Her last exhibittion was in Huuto gallery in 2015.

PERFO!
PERFO!-club has been created as a balanced mixture of art, music, architecture and relaxed ambiance. It doesn’t want to scare the audience with contemporary or experimental art terms but to seduce the audience to try out something new in an informal atmosphere. In PERFO!-club the art and people come first and definitions only afterwards. There is no entry fee to the event.
Www.facebook.com/perfoklubi

Hirvitalo
Hirvitalo – Pispalan nykytaiteen keskus (Center of Contemporary Art Pispala) is located at Hirvikatu 10 opposite to the Pispala Library. It’s main aim is to stimulate local cultural activities and enrich all kinds of artistic/cultural happenings in the community.

Hirvitalo is a non-profit cultural space that is open to all and for all. It is run by Pispalan kulttuuriyhdistys ry (Pispala Culture Association ry). Hirvitalo has space for exhibitions, installations, happenings and other projects on 3 floors. It’s a cosy place where you can just be and do various activities in a drop-in way. There is a kitchen and you can always find friendly folks to have a chat with a cup of coffee during the day and most evenings.
Www.hirvikatu10.net

Recycling Olympic Games: http://recyclingolympics.weebly.com/