Main menu:


Ajankohtaista

Uutisarkisto

Katso myös

Jussi Mäkelä: Vähemmäksi kasvamisesta 26.8.–17.9.2016.Kirjoitettu: 28.8.2017

26.8.-17.9.2017

Ihmisyyden ajattelemisen jälkiä

Pispalan nykytaiteen keskus Hirvitalolla avautuu 26.8. käsitetaiteilija Jussi Mäkelän näyttely ”vähemmäksi kasvamisesta”. Näyttely on tiivistelmä Mäkelän tutkimusprosessin teoksista, jotka ovat syntyneet yrityksistä hahmottaa ihmisyyttä saksalaisen kuvanveistäjän ja mystikon Joseph Beuysin (1921–86) kuvanveiston teorian kautta. ”Käsite-sanassakin on käsi, niin olen koittanut
antaa käsieni näitä ajatella. Se on monesti paljon helpompaa kuin sanoilla veistely”, Mäkelä hymähtää.

Beuysin sosiaalista kuvanveistoa väitöstutkimuksessaan tarkasteleva Mäkelä suorittaa jatkoopintojaan Tampereen yliopiston kasvatustieteiden yksikössä. ”Äkkiseltään ei kuulosta oikealta paikalta, mutta mitä enemmän olen Beuysin ajatteluun perehtynyt, sitä paremmin se kohtaa kasvatustieteet”, Mäkelä pohtii. ”Kun Beuys sanoi, että jokainen ihminen on taiteilija, niin usein jäädään kiinni siihen taidehommaan. Mutta jos tarkemmin tuota ajattelee,niin oikeastihan Beuys määritteli siinä ihmistä.” Ihmisestä on kyse myös Mäkelän näyttelyssä: ”Ihminen on hukannut paikkansa kokonaisuudessa, kuvittelee olevansa muun maailman yläpuolella ja luulee, että pystyy sitä siksi hallitsemaan. Siltä pohjalta kun on sitten otettu ja otetaan kaikesta maksimaalinen hyöty irti, niin huonostihan siinä käy. Ihmisen pitäisi kasvaa takaisin omiin mittoihinsa – vähemmäksi.”

Sosiaalinen kuvanveisto ei tarkoita perinteistä taiteen tekemistä. Kyse on suhteesta yhteiskuntaan ja maailmaan. Maailma on veistos, ja jokainen ihminen, joka ymmärtää oman paikkansa kokonaisuuden osana ja elää sen mukaisesti, muun kokonaisuuden huomioiden ja sen hyvän eteen ponnistellen, on taiteilija. Sosiaalinen kuvanveisto onkin kannanotto oikeudenmukaisemman yhteiskunnan ja ekologisesti kestävämmän elämäntavan puolesta.

”vähemmäksi kasvamisesta” Hirvitalolla 26.8.–17.9.2016.
Hirvikatu 10, 33240 Tampere. Avoinna ti–su 14–19. Vapaa pääsy.

Lisätiedot: Jussi Mäkelä, p. 040 847 7738 / jussi.makela@artecoproject.com
Art-Eco -projekti: www.artecoproject.com
Instagram: @kasitetoimisto