Main menu:


Ajankohtaista

Katso myös

Näyttelyt Maalauksia L.Onervan runoihin ja Kuva on sana on kuva 3. – 24.5. AVAJAISET 2.5. klo 18Kirjoitettu: 8.5.2009

3.-24.5.2009 Johanna Vilén sekä Minna Eloranta, Alma Rajala ja Kristiina Wallin
Pispalan nykytaiteen keskus, Hirvikatu 10, Tampere
Hirvitalon aukioloajat: ti-su klo 12-18

Avajaiset 2.5. klo 18

Kuva on sana on kuva

Tekstiilitaiteilija Niina Hartikainen, kuvataiteilija Minna Eloranta, teatteriohjaaja Alma Rajala ja runoilija Kristiina Wallin kohtaavat kuvan, sanan ja muodon vuoropuhelussa Hirvitalossa Pispalassa. Teosten materiaalina ovat sanoiksi muuttuneet kuvat ja kuviksi ja mekoiksi kiepsahtaneet sanat, jotka konkretisoituvat esimerkiksi tussiin, akryylimaaliin, lateksiin, vehnäjauhoon, hiekkaan ja hunajaan. Näyttelyn kävijä kutsutaan mukaan assosiaatioiden virtaan, joten töitä ja niiden välisiä yhteyksiä ei selitetä valmiiksi. Haluamme omien teostemme rinnalla käydä vuoropuhelua myös Hirvitalon vierailijoiden kanssa ja tarjota heille välineitä osallistua näyttelyyn omilla teksteillään ja kuvillaan.

installationuni_kaukoputkesta_ja_hevosesta2.jpglehtinainen.jpg

Vuoropuhelussa:

Alma Rajala: on teatteriohjaaja ja taidekasvattaja, joka nykyisin opiskelee nukketeatteria Turun Taideakatemiassa. Hän on mm. perustanut Teatteri Valajan, joka on tehnyt niin lastenteatteria, työpajoja kuin kokeellista teatteria aikuisille. Kirjoittaminen on Rajalalle ideoiden kirkastamista, aiheiden ja työtapojen tutkimista. Kuvataiteilija Minna
Eloranta ja teatteriohjaaja Alma Rajala ovat tehneet yhdessä mm. taidekasvatusprojekteja

Minna Eloranta: on kuvataiteilija joka on toiminut pääasiassa yhteisötaiteilijan roolissa sekä Suomessa että USA:ssa kymmenen vuoden ajan. Hänen työhönsä liittyy taidetoiminnan räätälöimistä mitä moninaisimmille kohderyhmille. Nykyään hän ohjaa voimavarakursseja ikäihmisille ja toimii kehitysvammaisten taideohjaajana.
Yhteisöllisten taideprojektien ohella Eloranta on piirtänyt intohimoisesti pienikokoisia tussipiirroksia. Piirrokset ovat
olemukseltaan hieman nyrjähtäneitä fantasiatarinoita tai arkisen humoristisia tunnelmia.

Kristiina Wallin: Runoilija Kristiina Wallin on julkaissut kaksi runokokoelmaa. Esikoiskokoelma Kengitetyn eläimen jäljet ilmestyi vuonna 2005 (Tammi) ja toinen kokoelma Murtuneista luista vuonna 2007 (Tammi). Wallinin runot ovat tarinallisia ja hieman absurdeja maailmoja. Teemoja ovat mm. ihmisen hauraus, kommunikaation vaikeus
sekä rajojen ja normien kohtaaminen. Wallinin kolmas kokoelma Jalankantama ilmestyy elokuussa 2009.

Niina Hartikainen: Kuvataiteilija ja vaatesuunnittelija Niina Hartikainen on valmistunut Lontoon Central Saint Martins College of Arts and Design -oppilaitoksesta, ja jatkaa opiskeluaan Lontoossa tekstiilitaiteen parissa. Häneltä on ollut Suomessa näyttelyitä mm. Suomen käsityön museossa Jyväskylässä ja Lönnströmin taidemuseossa Raumalla. Hartikaisen tekstiiliteokset ovat usein tarinallisia ja niissä tarina on kerrottu paitsi muodon, myös kirjottujen sanojen ja kuvien kautta.

Johanna Vilènin maalauksia L.Onervan runoihin

Näyttelyssäni käsittelen sanan ja kuvan välistä suhdetta. Niin sana- kuin kuvataiteessakin on kysymys rytmistä sekä tilasta, mikä jää vastaanottajan ja teoksen väliseksi omaksi tilaksi. Tämä moniuloitteisuus on taiteenmuoto, joka jää elämään tilaan ja aikaan henkilökohtaisena kokemuksena.
Kysymyksessä on kokonaisuus, johon hiljentymällä voi ymmärtää sisäisestä itsestään puolia, johon taiteella yleensä pyrin.
Kommunikoinnin merkitys tulee esille jokaisen ihmisen oman käsittelykyvyn ja elämänvaiheen mukaan. Saman teoksen vuorovaikutus muuttuu suhteessa aikaan, paikkaan ja ihmiseen. Elämän normaali liike on muutosta, jokaisen hetken ollessa täydellinen ja pysyvä.

lisätietoja:
Mikko Lipiäinen
mikko.lipiainen@gmail.com
044 214 9233