Main menu:


Ajankohtaista

Katso myös

Netizen Café Tampere – Guangzhou 16.-17.5. Työväenmuseo WerstaassaKirjoitettu: 10.5.2009

netizen_postcard.jpg
Löydä sisäinen ruohomutahevosesi Netizen Caféssa!

Pispalan nykytaiteen keskus Hirvitalo avaa Työväenmuseo Werstaalle Tampereen sosiaalifoorumin yhteyteen nettikahvilan, jossa on mahdollista tutustua Kiinan ihmisoikeustilanteeseen, keskustella sananvapaudesta niin Kiinassa kuin Suomessakin, allekirjoittaa vetoomuksia toisinajattelijoiden vapauttamiseksi, kehitellä uusia vaikuttamisen tapoja ja saada näppituntumaa kiinalaiseen versioon Linuxista. Netizen Café:ssa järjestetään myös pienimuotoisia keskusteluja, videonäytöksiä ja muuta ohjelmaa.

Tampereen solmittua joulukuussa 2008 ystävyyskaupunkisopimuksen Guangzhoun kanssa Kiinan vakavat ihmisoikeus- ja sananvapausongelmat tulevat tamperelaisille piirun verran lähemmäksi. Valitettavasti tamperelainen media ei ole tuonut näitä ongelmia esille niiden vaatimalla volyymilla, vaan tyytynyt joko Tampereen kaupungin tiedotteiden ystävyysliturgian mekaaniseen toistoon tai tavanomaiseen talouspainotteiseen uutisointiin. Xu Zerongin, Guo Feixiongin ja monen muun Guangzhoussa mielivaltaisesti vangitun tai tuomitun tarinat ovat jääneet ystävyyskaupunkien pormestarien kättelyrituaalien varjoon.

Onko siis kaikki siedettävän hyvin, vai onko eettisen pohdinnan herättäminen vain turhaa länsimaista jeesustelua? Viimeaikaiset uutiset sananvapauden ja yksityisyydensuojan rajoittamisyrityksistä muun muassa Suomessa (Lex Nokia) ja Euroopassa (telecom -paketti) tuovat myös Kiinan henkisesti virtuaalipiirun lähemmäksi tamperelaisia. Ehkä tamperelaisilla ja guangzhoulaisilla nettiväellä onkin yllättävän paljon yhteistä?

Netizen Café Tampere – Guangzhou pyrkii tarjoamaan tilan, joka kannustaa ja mahdollistaa pohtimaan Tampereen ja Guangzhoun ystävyyskaupunkiuden eettistä ja kulttuuriulottuvuutta. Se on myös keskustelunavaus uudelle ja tuoreelle ruohonjuuritason ystävyystoiminnalle tamperelaisen ja guanzhoulaisen nettiväen välillä.

Netizen Café Tampere – Guangzhou avoinna
la 16.5. kello 11-22 ja su 17.5. kello 11-17

Ohjelma:

Lauantai
klo 11-18 Guangzhoussa 2008 järjestetyn CnBloggerCon –tapahtuman blogaajien online-videohaastatteluja, Adam J. Schokora

Falun Gongin harjoittajat vastailevat kysymyksiin heihin kohdistuvasta vainosta Kiinassa ja järjestävät lyhyitä liikesarjnäytöksiä pitkin päivää

klo 18-20 Kosketus kiinalaiseen kulttuuriin, kalligrafiatyöpaja, Xiong Zhichun ja Wu Jingliang, ilmainen, materiaaleja varattu kymmenelle ensimmäiselle

klo 21-22 Ruohomutahevosen* ihmeelliset seikkailut ja muita nettipiloja, online-videonäytös kiinalaisista ja vähän muistakin nettipiloistaSunnuntai
klo 11-17 Kiinan ensimmäisen blogaajan, sosiaalisen median guru ja filosofi Isaac Maon ajatuksia sharismista videoscreenillä, sekä vapaamuotoista keskustelua tamperelaisten ja guangzhoulaisten mahdollisesta ruohonjuuritason yhteistyöstä sananvapauden ja ihmisoikeuksien puolesta

Lisätietoja:
Mikko Lipiäinen
mikko.lipiainen@gmail.com
p. 044 214 9233
www.hirvikatu10.net
www.tampereensosiaalifoorumi.fi
www.tyovaenmuseo.fi
Facebook-ryhmä: Netizen Café Tampere – Guangzhou

*Ruohomutahevonen eli Cao Ni Ma on kiinalaisten nettikäyttäjien pila, joka on saavuttanut räjähdysmäisen suosion maassaan ja sen ulkopuolella. Cao Ni Ma on alunperin suositun kiinalaisen Baidu -hakukoneen virtuaaliseen ensyklopediaan lisätty kuvitteellinen alpakkaa muistuttava olento, jonka nimi lausuttuna tarkoittaa “nu..i äitiäsi”.
Lukuisat kaksimerkityksellisillä käsitteillä leikittelevät Cao Ni Ma -pilat solvaavat epäsuorasti Kiinan viranomaisia ja nettisensuuria. Cao Ni Masta tehty herttainen lastenlaulu on saanut YouTubessa miljoonayleisön, ja tiettävästi ensimmäinen yrittäjä, joka on alkanut valmistaa Cao Ni Ma -pehmoleluja löytyy Guangzhousta.

Lisää aiheesta suomeksi:
Turun Sanomat, Suosittu ruohomutahevonen sättii Kiinan nettisensuuria
http://www.turunsanomat.fi/ulkomaat/?ts=1,3:1003:0:0,4:3:0:1:2009-04-03,104:3:602867,1:0:0:0:0:0: