Main menu:


Ajankohtaista

Katso myös

Musta Pispala 2009 10.-12.7.Kirjoitettu: 3.7.2009

Tapahtumapaikat:

Musta Pispala -festivaali tulee heinäkuussa jo neljättä kertaa juhlistamaan ja punomaan kestävää anarkistista tee-se-itse -vastakulttuuria vallitsevan pahoinvointiyhteiskunnan pään menoksi. Tälläkin kertaa luvassa on käsillä tekemistä, keskusteluja, keikkoja, saunomista ja juhlimista yhdessä. Festivaalin idea on siinä että sen puitteissa voi kukin itse järjestää haluamaansa ohjelmaa. Ohjelman järjestämisen lisäksi voi tarjoutua vapaaehtoiseksi erilaisiin pikkuhommiin. Kaikki Mustan Pispalan eteen tehtävä työ on vapaaehtoistyötä, kukaan ei saa palkkaa. Jos haluat osallistua festivaalin tekemiseen, ota yhteyttä: mustapispala AT takku PISTE net

Pispala on siitä erikoislaatuinen kaupunginosa, että sen piiriin mahtuu niin valtatietä, rautatietä ja vanhoja tehtaita, kuin myös rantaviivaa, nuotiopaikkoja, ryytimaita, yhteistiloja, sekä elinvoimainen ruohonjuuritason paikalliskulttuuri ja yhteisöllisyys. Tuo rahvaankulttuuri on ollut jo vuosisadan piikkinä päättäjien ja rahatalouden lihassa. Viimeksimainitut taas pyrkivät kehittämään Pispalaa nimenomaan yksityisen voitontavoittelun ehdoilla, ajamalla köyhät ulos ja rikkaat sisään.

Keväällä kaupunki ilmoitti laittavansa myyntiin Pispalassa yhteisvoimin pyöritettäviä tiloja. Tällaisia paikkoja ovat muun muassa Kurpitsatalo ja Rajaportin sauna, jonka lauteilla Pispalan naiskuoron sanoin on “moni vieras tutuksi tullut”. Kaupungin pyrkimykset ovat selvät. Se pyrkii yksityistämään yhteiset tilat, tekemään niistä yksityisen voiton tuottajia, ja tuhoamaan sen rahataloudesta piittaamattoman yhteisöllisyyden, joka on antanut näille paikoille aivan oman leimansa. Kaupunki sanoo haluavansa eroon näistä paikoista sen takia että niiden pyörittäminen ei kuulu kaupungin perustoimintoihin. Pispalan “perustoimintoihin” ne kuitenkin kuuluvat, joten ainoa tyydyttävä ratkaisu on se, että kaupunki luovuttaa nuo tilat vastikkeetta yhteisölle, niille jotka niitä jo nyt pyörittävät.

Samaan aikaan kaupungin päättäjät osoittavat olevansa täysin irrallaan todellisuudesta suunnitellessaan keskustatunnelin kaltaisia megalomaanisia infrastruktuurihankkeita, nyt kun öljyaika lähestyy loppuaan.

Läpeensä korruptoitunut kaupunginhallinto haastetaan vain ruohonjuuritason välittömällä yhteistoiminnalla. Tätä toimintaa tapahtuu päivittäisissä kohtaamisissa kasvimailla, kapakoissa, nuotioilla, pihoilla, kaduilla, yhteisissä tiloissa ja kodeissa.

Musta Pispala -festivaalin tarkoitus on juhlistaa Pispalan elävää vastakulttuuria ja vahvistaa esivallan haastavaa yhteistoimintaa. Auttaa pienellä panoksellaan luomaan kestävää, elämisen arvoista luokatonta maailmaa.

Lisätietoja tapahtumasta:
http://mustapispala.takku.net

Lataa juliste täältä

—————————-

Ohjelma

Perjantai
17.00: Alkukokoontuminen ja keskustelu Hirvitalolla
18.00: Consensus culture & decision making Hirvitalolla
20.00: Antipsykiatria -leffa Asylum – R.D. Laingin Turvakoti Vastavirta-klubin Yläkerrassa

Lauantaina Kurpitsatalolla
11.00: Auktoriteetti ja lastenkasvatus
11-18: Lasten ekologinen taidepaja
13.00: Kotioppiminen ja koulusta vapautuminen
17.00: Sukupuolinen häirintä skenessä – missä menee rajat ja mitä tehdä?

Lauantaina Hirvitalolla
10-11: Aamupala
11-13: Villivihannes
11.00: Maalipommi ja mustetyöpaja
12-18: Pyöränkorjauspaja ja vapaamarkkinat
13.00: Laillinen katutaide
15.00: RUOKA hirvitalolla
17.00: Ilmastokatastrofi-mitä voi tehdä
19.00: Rakennetaan matokomposti
21:00 Theatre of the Oppressed

Lauantaina Yläkerrassa
11.00: Anarkismin alkeet
12-18: Kirppis
13.00: Anarkistisen mustan ristin toiminnan esittelyä
17.00: Keskustelu juppiutumisesta ja rakennusmafiasta (gentrification)
18.00 Elävää musiikkia: Jaakko and Jay
20.00 Elokuva: What A Way To Go – Life At The End Of Empire

Sunnuntaina Kurpitsatalolla
11.00: Kasvisruokavalio lapselle

Sunnuntaina Hirvitalolla
11.00: Anarkistinen ympäristö- ja teknologia-ajattelu
13.00: Vapaaopiston esittely
13.00: Geenimuuntelun vastainen toiminta
14:00 UG-nettiradion toiminnan esittely
15.00: Kuulumisia Unkarin squattiskenestä
17.00: RUOKA ja siitä Beach Partyyn!

Sunnuntaina Yläkerrassa
12-18: Anarkistiset kirjamessut
14.00: Elokuvia: Portugalin talonvaltauksista (n.10 min.), Edelweisspiraatit