Main menu:


Ajankohtaista

Katso myös

Jelina Rahikainen, Aarno Rankka, Jyrki Riekki: Dance of Worms 5.9. – 20.9.Kirjoitettu: 25.8.2020

Jelina Rahikainen, Aarno Rankka, Jyrki Riekki: Dance of Worms -taidenäyttely 5.9. – 20.9.

Matojen Tanssi on Jelina Rahikaisen, Aarno Rankan ja Jyrki Riekin yhdessä toteuttama teos Hirvitaloon. Yhteiset matkat ja erityisesti matka Kaliforniaan 2019 ja siellä koetut seikkailut ja kokemukset ovat olleet taustavaikuttajina näyttelykokonaisuudelle.

 

MATOJEN TANSSI
Rahikainen, Rankka ja Riekki Kaliforniassa.

Yö oli hyvää vauhtia syvenemässä ja rupinen Enkelten kaupunki jäi viimein taakse. Huoltoaseman kahvilassa alipalkattu halvalta parfyymiltä tuoksuva tarjoilija kaatoi mustaa kahviaan. He haaveilivat amerikkalaisista elokuvista joissa pistoolia heiluttava antisankari tanssi kahvilan pöydillä. Kaikki oli keltaista ja rasvan haju muistutti ulosteista ja nautojen sarjamurhasta. Kolmikko söi ja joi ahnaasti antaen löyhkän tunkeutua vaatteisiinsa.

He olivat yksi elämää sykkivä kokonaisuus joka janosi jotakin tuntematonta tästä suuresta ja kauniista sairaasta maasta. Tarunhohtoinen Big Sur.

Metsäpolulla Rahikainen, Rankka ja Riekki todistivat lumoutuneina ja järkyttyneinä odottamatonta näkyä. Raato oli saanut uuden elämän jo aikoja sitten. Värit loistivat kirkkaina ja läpikuultavina hullussa auringossa. Matojen armeijat tanssivat tuon irvokkaan olennon pakaroilla. Autoradiossa Dylan lauloi ettei aurinko ollut keltainen vaan kana. Tiesimme olevamme samaa mieltä sanomatta sanaakaan. Rankka puhalteli savurenkaita ja totesi ettei tässä ole hätä enää mihinkään.

Beatnikkien kaupunkiin saapuessamme hostellin virkailija nukkui suu auki nojatuolissa. Hänen ainoa leposijansa ennen sydänkohtausta ajattelimme. Kiinnitin huomiota hänen vaaleanpunaiseen lihaansa. Tuo värisevä massa tuplaantui väsyneissä silmissäni olennon kuorsatessa. Valveilla ollessaan hän saarnasi kierrätyksestä ja ravinnon jakamisesta, puhtaasta elämästä.

Tämä ambivalentti maailma hämmensi ja kiihdytti meidät alkoholinhuuruisiin seikkailuihin. Yökerhojen mustat pöydät täyttyivät tuhruisista merkinnöistä ja tajunnanvirrasta. Muutaman ohikiitävän hetken suuri Kojootti nauroi kanssamme ja viisauden palatsi välähti jossakin taivaanrannassa kun makasimme kultaisella hiekalla auringon ottaessa ensimmäistä kulaustaan.

Moldoon Elderin San Francisco tuli kuin varkain kolikkopuhelimesta. Kuumassa huoneessa nautimme elämämme parhaat Bloody Maryt tuon ikinuoren vanhuksen toimesta. Annoimme pyhien tarinoiden virrata sisäämme kuuden tunnin ajan litkiessämme viinaa tyhjään vatsaamme. Remedios Varo ja Albrecht Dürer tuijottivat eteisestä ja muistuttivat tehtävästämme tässä maailmassa joka ei tunne loppuaan.

-R. S. R. L. R. O. T. D. O. W.
23.8. 2020.

Näyttely on osa Sami Maalaksen kuratoimaa Maailmantango kaupunkifestivaalin nykytaideosuutta, jonka yleisötilaisuudet jouduttiin tältä vuodelta valitettavasti perumaan.