Main menu:


Ajankohtaista

Katso myös

Henki & Materia -valotaidenäyttely 1.–12.9.2021Kirjoitettu: 31.8.2021

HENKI & MATERIA

Valotaidenäyttely Pispalan Nykytaiteen Keskuksessa Hirvitalolla
1.–12.9.2021
 .
NÄYTTELY AVOINNA POIKKEUKSELLISESTI:
tiistai-sunnuntai
sisällä kello 16–22, ulkona kello 20–22.
 .
Viime vuosina valotaide on kasvattanut suosiotaan. Tietoisuus valon esteettisistä mahdollisuuksista ja niiden käyttö on lisääntynyt yleisemminkin. Ympäri Suomea järjestetään paljon erilaisia valon juhlia, joissa valotaide on merkittävässä roolissa. Valotaidenäyttelyn Henki ja Materia keskiössä eivät ole uusimmat tekniset mahdollisuudet. Pyrkimyksenämme on sen sijaan luoda monipuolinen läpileikkaus valotaiteeseen, korostaen luovaa otetta ja kekseliäisyyttä. Näyttelyn teokset sijoittuvat Pispalan nykytaiteen keskuksessa, Hirvitalolla sekä sisä- että ulkotiloihin. Esillä on töitä kahdeksalta taiteilijalta, joista osa on saavuttanut kansainvälistäkin tunnettavuutta valotaiteen saralla. Näyttelyn kuraattorina toimii Oiva Suonio, joka on suunnitellut valoja niin esittävän taiteen parissa kuin taidenäyttelyihin.
 .
Valoa on käytetty vertauskuvana iäti. Tunnettu Platonin luolavertaus puhuu nimenomaan tulen valosta,jolla tuohon aikaan oli oma merkityksensä. Sähkövalo on mullistanut maailmaa kaarilampun keksimisestä, 1800-luvun alusta saakka. Voimme havaita fotoneja eli valohiukkasia lähes kaikkialla empiirisessä maailmassa. Valolla on aina ollut sekä henkinen ja vertauskuvallinen ulottuvuus sekä materiaalinen ja käytännöllinen ulottuvuus. Näyttely Henki ja Materia pyrkii luomaan kontrastia näiden kahden teeman välille, asettamatta niitä toisiaan vastaan.
 .
Olemmeko henkien ohjaamia vai vaihtoehtoisesti itseisarvoisia?
 .
NÄYTTELYN TAITEILIJAT:
 .
Alexander Salvesen
Helsingissä asuva kuvataiteilija joka työskentelee monialaisesti eri visuaalisten taiteiden parissa. Salvesen hyödyntää teoksissaan usein valoa ja teokset pohjaavat värien, esineiden ja muotojen keskinäisiin suhteisiin, niiden herättämiin mielikuviin sekä havaintokokemukseen. Töissään hän pyrkii kutittamaan kokijan aisteja ja pysäyttämään tämän teoksen äärelle ihmettelemään, pohtimaan tai keskustelemaan. Salvesenin työt kumpuavat usein luonnosta ja luonnonilmiöistä sekä meitä ympäröivästä poliittisesta ilmapiiristä. Viime vuosina Salvesen on ottanut töissään vahvasti kantaa meneillään olevaan lajikatoon, ilmastokatastrofiin ja elinympäristöjen muutokseen. Salvesenin töitä on ollut esillä monissa valotaidenäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla niin yksityis- kuin ryhmänäyttelyissä. Salvesen työskentelee myös kuraattorina ja ajoittain visualistina esittävän taiteen kontekstissa.
 .
Alexey Antropov
Monilahjakas venäläistaustainen filosofinen taiteilija, runoilija ja muusikko. Antropovin teokset perustuvat materiaalisesti olemassa olevien ilmiöiden sisäisten ja ulkoisten ristiriitojen tarkasteluun, ja niiden ilmenemismuotojen jatkuvaan vaihteluun ihmisälyn näkökulmasta.
 .
Alberto Reza
Meksikolaistaustainen mediataiteilija, jonka teoksille on ominaista projisointien ja valojen käyttö. Hän on työskennellyt Videokanava -projektissa sekä toiminut kuraattorina mm. kansainvälisessä nykytaidefestivaali ARS108:ssa.
 .
Anna Traeff
Tamperelainen kuvataiteilija ja mustavalomaalari.
“One does not become enlightened by imagining figures of light, but by making the darkness conscious.”- Carl Jung
 .
Minna Saalasti // Bloomin visuals
Erilaisten kulttuuritapahtumien järjestelyihin kasvanut tee-se-itse-henkilö, jonka kädessä pysyy niin pistosaha, pensseli kuin projektori. Visuaalinen tuotanto yhdistelee tosielämän hetkiä unenomaisiin 3D-maailmoihin.
 .
Nadja Räikkä
Vapaa taiteilija ja valosuunnittelija, jonka töitä on nähty ympäri maailmaa. Valollisessa työskentelyssä korostuvat graafisuus, rytmi sekä valon alitajuiset vaikutukset.
 .
Daniel Preiß
Toiminut aktiivisena tekijänä psytrance skenessä Saksassa ja Suomessa, teokset ovat toimineet myös lava-installaatioina.
 .
Sohvi Jurvanen // SofiaMafia
“UV-valon kanssa työskentely antaa sellaisen kieron ja perverssin tunnelman töihini. Itseilmaisuni edellytys on neonvärit ja niiden voimakas kontrasti.”
.
***
Ethän tule talolle flunssaoireisena tai jos olet altistunut koronalle. Pidetään huolta toisistamme eli muistetaan turvavälit sekä hyvä käsi- ja yskimishygienia.
 .
***********************************************************************
 .
HENKI & MATERIA (Spirit & Matter)
.
Light art exhibition @Hirvitalo
1.9.-12.9.2021
 .
THE EXHIBITION WILL BE OPEN EXCEPTIONALLY:
Tuesday – Sunday
Indoors: 16.00-22.00
Outdoors: 20.00-22.00
 .
In recent years light art has grown it´s popularity. Knowledge of the aesthetic possibilities of light has improved in general. Many different kinds of celebrations of light are been arranged around Finland, having light art playing a significant role in them. The newest technical possibilities are not in the center of the exhibition. Our aim is to create a versatile cross-section of light art by making great play about creative touch and ingenuity. The artworks of the exhibition are located in Hirvitalo Contemporary Art Pispala both indoors and outdoors. There will be pieces viewable by 8 artists, some of them having gained international recognizion in the field of light art. A curator of tHe exhibition, Oiva Suonio, has gained experience in designing lights for both performing arts and exhibitions.
There is a long tradition in using light as a metaphora. Renown cave parable by Platon describes fire light that had it´s own specific meaning in those times. Electric light has revolutionazed the world since the invention of the arch light in the beginning of 19th century. We can observe photons or light particles almost everywhere in empirical world. Light has always had both aspects, spiritual and metaphorical as well as material and pragmatic. The exhibition Henki ja Materia (Spirit and Matter) is aiming to create a contrast between these two themes without representing them as opposites.
 .
Are we led by spirits or are we alternatively having an principle value?
 .
ARTISTS OF THE EXHIBITION:
.
Alexander Salvesen
Finnish artist and curator who primarily works with light in different forms. In his works he often focuses on colour, space and shape and especially their relations to each other and to the viewer. He is interested in the manipulation of our perception and likes to, through his works, tickle the viewer’s mind to reflect on their own senses and suggest a moment of serenity by just being present in the moment. Salvesens’ work often springs from perceptions of our surrounding nature and from its phenomena, but also from present political and socio economic situations. Currently he is interested in the complexity of our perception, the puzzling concept of time and our obsession with speed and travel. A deep awareness and worry of the ongoing climate crisis and ecological collapse can be found throughout his works.Some of his previous works have been exhibited in galleries and light art festivals in Finland and abroad.
 .
Anna Traeff
Tampere-based visual artist and blacklight painter “One does not become enlightened by imagining figures of light, but by making the darkness conscious.”- Carl Jung
 .
Alexey Antropov
A multitalented philosofical artist, poet and musician with Russian background. Antropov´s art is based on observing material phenomenas having internal and external collisions and being under constant state of change, as seen from the human mind perspective.
 .
Nadja Räikkä
Free artist and lighting designer, whose artworks are seen around the world. Graphics, rhythm and subconscious effects of light are emphasized when working with light.
 .
Alberto Reza
A media artist with a Mexican background. Reza has implemented plenty of video artworks in which he has used projections and light. He has worked as a curator in an international contemporary art exhibition ARS108.
 .
Minna Saalasti // Bloomin visuals
Organizing cultural events with DIY attitude has pushed me to work with saw, brush and projector. Visual production combines moments of everyday life with dreamy 3D worlds.
IG @minnasaalasti @bloomin.visuals
 .
Daniel Preiß
As an active author in Psytrance scene in both Germany and Finland, Preiss´s artworks has been part of stage installations.
 .
Sohvi Jurvanen // SofiaMafia
“UV-Light gives me somekind of twisted and pervertic atmosphere in to the work. For my self expression I need neon colours because of their heavy contrast”.
.
***
Please don’t come to Hirvitalo if you have flu symptoms or if you’ve been exposed to Corona. Let’s take care of each other and remember social distancing, as well as good hand hygiene and cough etiquette.