Main menu:


Ajankohtaista

Katso myös

11.3.-2.4. JäTeMaSa, installaatioita ja videoita AVAJAISET POIKKEUKSELLISESTI PE 12.3. KLO 18Kirjoitettu: 9.3.2010

KOHTAAMISIA -Yksinäisyydestä ystävyyteen

NÄYTTELY 11.3.-2.4.2010
AVAJAISET 12.3.2010 KLO 18

JäTeMaSa nimi muodostuu tämän näyttelyn tekijöiden alku kirjaimista
– Järvinen Terhi, Maija Saksman

Tähän näyttelyyn on koottu videoita parivaljakon tallennetuista yhteisistä retkistä
yhteiskunnan reuna-alueilta kaupunkien liikekeskuksiin. Installaatiot ja videot kertovat JäTeMaSa:n yhteisestä kiinnostuksesta vallitsevaan ympäristöön, halusta vaikuttaa sen viihtyvyyteen tai mielekkyyteen, ollen siellä läsnä.

JäTeMaSa:n tekotapaa kuvaa parhaiten situationistinen tyyli ja improvisaatio.
Niin videot ja installaatioiden ideat kuin lopputulos ovat syntyneet paljolti paikan ja siinä olleiden ihmisten, kuten myös eläinten tai esineiden ehdoilla. Videot ja installaatiot heijastavat kaunista ja surullista, toivoa ja menetystä, klovnerialla ja vakavuudella. JäTeMaSa eläytyy niin poikamaiseen parkouriin, luonnon vieraslajeihin kuin Geishojenkin maailmaan. Improvisaation ja intuition johdattelemana he kohtaavat videoita tehdessään ja yhdessäoloaan tallentaessaan niin yön kulkijoita, mummoja kuin menneen ajan herrasmiehiä sekä tämän ajan sekatyöläisiä antaen heille tilaa esiintyä hetkiä katujen teatterissa.

JäteMaSa ironisoi ja ottaa ilon irti tallentaessaan tämän ajan yhteiskuntaa, välillä siinä itse esiintyen, välillä sivusta seuraten. JäTeMaSa haikailee niin videoissaan kuin installaatioissaan jonnekin parempaan, kuten rakentaessaan lintukotoja tai muuttaessaan asuntomessuille asumaan. Haikailtu oma koti saattaa muuttua unelmasta yksinäisyyden asuinsijaksi. Mikään ei kuitenkaan murra JäTeMaSa:n sinnikkyyttä ja leikkisyys vie voiton ennen pitkää.

Videoiden kokonaisuus, äänimaailma ja leikkaus saavat asunnottoman kulkurin näyttämään keijukaiselta ja paperikasan ensilumelta. Vakava muuttuu leikiksi ja nauru onkin jonkin menetyksen edessä naurahtelemista kun koomisuudelta ei traagisetkaan elämänhetket välty.

Videoiden koostaminen: Maija Saksman
Kuvaus: Maija Saksman ja Terhi Järvinen
Installaatiot: Maija Saksman ja Terhi Järvinen