Main menu:


Ajankohtaista

Uutisarkisto

Katso myös

Osallistu Mökkielämää-kollektiiviveistokseen ja Kelluva Kaupunginosa-työpajaanKirjoitettu: 21.6.2010

Kelluva kaupunginosa- työpaja ja Mökkielämää-kollektiiviveistos

Mökkielämää -kollektiiviveistoksen tekemiseen voi osallistua Pispalan Hirvitalolla 16.6. – 3.7. joka päivä klo 12-18, paitsi Juhannuksena 25.-27.6. Kelluva Kaupunginosa-tyopaja jatkuu elokuuhun saakka.

mokkielamaa-luonnos.jpg

Sami Maalas on Pispalan Nykytaiteenkeskuksen kesäkuun taiteilijavieras. TTVO:lla opiskellut ja vastikään Kuvataideakatemiasta valmistunut paikkasidonnaisen taiteen maisteri toteuttaa Hirvitalolla yhdessä kuvataiteilija Mira Heijan kanssa kaikille avoimen työpajan, jossa rakennetaan Pyhäjärveen kelluvia kaupunginosia.

Kelluva kaupunginosa- työpajassa ihmiset voivat osallistua joko kollektiivisesti toteuttavan kelluvan kesämökin rakentamiseen tai vaihtoehtoisesti toteuttaa oman kelluvan visionsa. Kaikki työpajassa syntyneet kelluvat esitykset kootaan Pyhäjärvelle osaksi Kelluvaa kaupunginosaa elokuussa.

Yhteisöllisesti rakennettava mökki käsittelee yleensä yksityiseksi, rajoitetun yhteisön omaksi miellettyä mökkielämää vaihtoehtoisesti kollektiivisen kokemuksen kautta.

Sami Maalas: ”Mökkielämää” kelluvaan kollektiiviveistokseen kuuluu punainen pikkumökki, hieman kasvimaata, laituri, pieni pihakoivu, tikkataulu jne. Mökki järven rannalla on pala suomalaista unelmaa. Kaikki eivät kuitenkaan tätä unelmaa pääse toteuttamaan, toisille se tulee perinnöllisenä lahjana. Monet ovat syystä tai toisesta täysin ulkona tästä täyttymyksestä. Mökkielämää-kollektiiviveistos onkin avoin ja maksuton tila kaikille prosessiin osallistuville kansalaisille ja siinä voi myös muutama ihminen yöpyä. Fyysisesti se rakentuu edellisessä teoksessa käyttämäni lauttarakenteen päälle. ( www.medusanlautta.blogspot.com )

Teoksen rakentumisen yhteydessä haastattelen osallistuvia ihmisiä mökkielämään liittyvistä tarinoista, anekdooteista ja ajatuksista. Myöhemmin koostan syntyneen materiaalin pohjalta oman kokonaisuutensa ”Suomalaisen mökkikulttuurin multihuipennuksen”.

Teoksen fyysiset rakenteet kokoamme avoimissa työpajoissa Pispalan Nykytaiteen Keskuksella (Hirvitalo) kesäkuussa ja Kuopion Asuntomessuilla heinäkuussa. Elokuussa prosessi päätyy Kuopiosta takaisin Tampereelle ja Pispalaan, jossa Mökkielämää-kollektiiviveistos ja Kelluva kaupunginosa-työpaja lasketaan vesille Pispala Folkin yhteydessa ja se saavuttaa pinaakkelinsa osana Tulevaisuusnäkymiä-näyttelyä.

Teoriapohjalta teos liittyy Nicolas Bourriaudin relationaalisen estetiikan tulkintaan, jossa taiteilija toimii yhteisön sisällä luoden sosiaalisia tilanteita, rakennettuja ihmisten kommunikaatioon perustuvia yhteyksiä.

Prosessini luovat kollektiivisia tarinoita, jotka eivät välttämättä tarvitse taiteen tulkintoja.

Teos ei tyydy jäämään esittämisen tasolle vaan pyrkii aktiivisesti elämään omaa elämäänsä. Kollektiivinen, paikkasidonnainen prosessi tapahtuukin kuvataiteen konventionaalisten, objekti-ja galleriaesityskeskeisten toimintamallien rinnalla. Se nostaa teoksen keskiöön myös itse tekemisen prosessin, kollektiivisen ja subjektiivisen tarinan sekä ympäröivän elävän kaupunkimaiseman.”

www.kelluvakaupunki.blogspot.com