Main menu:


Ajankohtaista

Katso myös

Kasvimaana maailma 18.9. – Kansainvälinen kasvitietoverkosto esittäytyy Kurpitsatalon sadonkorjuujuhlissaKirjoitettu: 8.9.2010

HUOM! Samana päivänä on todennäköisesti mahdollista tavata aktivistit Richard Thompson Coon ja Junya Lek Yimprasert, jotka ovat työskennelleet thaimarjanpoimijoiden ongelmien parissa Skandinaviassa ja Thaimaassa. Jos haluat keskustella heidän kanssaan aiheesta ja kehittää kansainvälistä solidaarisuuskampanjaa, pysy kuulolla!

Kurpitsatalo ja Lastenmaa
Isolähteenkatu 2, Pispala.
Bussi 21 Tahmelaan, päättäriä
edeltävä pysäkki.
www.pispala.fi/kurpitsa

Kurpitsatalolla lauantaina 18.9. järjestettävien Sadonkorjuujuhlien yhteydessä on mahdollista tutustua kansainväliseen Herbologies/Foraging -kasvitietoverkostoon, joka esittelee toimintaansa klo 16.30 alkaen.

Herbologies/Foraging Networks -ohjelma keskittyy yrttien, lääke- ja muiden syötävien kasvien ja ruoan keräilyyn ja kasvattamiseen ja näihin liittyvän kulttuuriperinteen ja tiedon jakeluun internetissä ja muissa avoimissa tietoverkostoissa. Pohjoismaissa perinne keräillä ja säilöä “villinä” luonnossa kasvavaa ravintoa on häviämässä. Miten estää ruoan keräilyyn ja luonnovaraisiin yrtteihin liittyvän perinnetiedon katoaminen? Voivatko kirjallisuus, GPS-teknologia, työpajat, mobiiili-ohjatut kävelyreitit, open source -informaatio tai bioteknologia auttaa?

Vuoden 2010 maaliskuussa PixelACHE -festivaalin aikana Helsingissä järjestettiin seminaareja ja työpajoja sekä rakennettiin Windowfarms -vesiviljely-installaatio Kiasman Taka-ikkunalle. Joukko koti- ja ulkomaisia taiteilijoita ja asiantuntijoita kertoivat luonnonvaraisten yrttien ja kasvien ominaisuuksista, niiden keräilystä ja hyötykäytöstä, geneettisestä manipuloinnista sekä dyykkauksesta, nykypäivän urbaanista keräilystä.

Helsingin osuuden jälkeen tapahtuma jatkui kesäkuussa 2010 Latviassa, Kurzemen alueen maaseudulla. Monitaiteellinen SERDE -organisaatio johti kenttätyöskentelyä, jossa tutustuttiin balttien kulttuuriperintöön keräämällä ja käyttämällä paikallisia yrttejä,
osallistumalla Jaanin, juhannuksen viettoon ja luomalla dokumentaatiota urbaanin “digisukupolven” käyttöön.

Tapahtuman suunnittelivat ja järjestivät Andrew Gryf Paterson (SCO/FI), Ulla Taipale/Capsula (FI/ES) ja Signe Pucena/SERDE (LV) yhteistyössä Pixelache-organisaation ja lukuisten muiden ohjelmaan osallistuneiden kanssa, joista Kurpitsatalolla järjestettäviin Sadonkorjuujuhliin saapuu mm. keräilijä-puutarhuri Ossi Kakko.

Pispalan tapahtuma järjestetään yhteistyössä Pispalan nykytaiteen keskuksen ja Kurpitsatalo kanssa.

Lisätietoa Herbologies/Foraging -verkostosta
http://herbologies-foraging.net

——————————————–

SADONKORJUUJUHLA

Kurpitsatalolla la 18.9. klo 12-17
Kasvimaan antimia, muurinpohjalättyjä, vihannessoppaa.
Kojukujalla käsityöläisten ja luontoalan yrittäjien tuotteita.
Kurpitsatalon kahvio avoinna.
Juhlaan on vapaa pääsy!

Lavalla
12.00 Avauspuhe
12.15 Maalauluja, Päivölän perinneorkesteri
13.30 Lari Aaltonen soittaa sitaria
14.30 Ihoteollisuus
15.00 Ras Kontti
15.30 Hanna Ruuskanen

Leffavintillä
12.45 Raimo Flinck esittelee uusia ekokeksintöjään
14.00 Yhteisön voima -elokuva nyt suomenkielisin tekstein!
16.30 Kasvimaana maailma – kansainvälinen kasvitieto­­verkosto esittäytyy

Lastenmaalla

13.00 ja 15.00 Satukierrokset kasvimailla alle kouluikäisille.
12-17 Taitopajat: Jonglöörausta, taiteilua, kankaanpainoa.
Osallistumismaksu pajoihin 2 eur.

Järjestävät Kurpitsaliike ry ja Vuorenväki ry
Kurpitsatalo ja Lastenmaa
Isolähteenkatu 2, Pispala.
Bussi 21 Tahmelaan, päättäriä
edeltävä pysäkki.
www.pispala.fi/kurpitsa
Myyntipöytävaraukset 15.9. mennessä
p. 041 5257956 10/6 eur.

——INFO IN ENGLISH—–

NOTE! Activists Junya Lek Yimprasert and Richard Thompson Coon who have worked
intensively on Thai berry picking issues in both Scandinavia and
Thailand are most likely visiting Tampere (FI) on Sat 18th of Sept. If
you’re interested to meet them and develop an international solidarity
campaign – stay tuned!

Herbologies/Foraging Networks at Kurpitsatalo’s Harvest Feast on Sat 18th Sep at 16:30

The Herbologies/Foraging Networks programme, previously focused in Helsinki (Finland) and Kurzeme region of Latvia, explores the cultural traditions and knowledge of herbs, edible and medicinal plants, within the contemporary context of online networks, open information-sharing and biological technologies.

The traditions of finding and knowing about wild food in the local Nordic environment are slipping away from the current generation.  How can one attract their attention: With books, online maps, workshops, mobile-guided tours, open-source information or DNA code? Or learn how to grow them yourself, over the dark winter months?

The Pixelache Festival events introduced the different meeting points between the three collaborating partners, include presentations by international artists and Finnish botanical experts; workshops sharing that knowledge with the public;  a round-table discussion about foraging in the urban context; a manifestation of the ‘Windowfarms’ project (US).

Furthermore, a midsummer expedition to rural towns Aizpute and Alsunga in Kurzeme, Western Latvia, was hosted by Interdisciplinary Art Group SERDE in June 2010, building upon their experience of engaging cultural heritage subjects as an arts organisation.  Then was organised a series of fieldwork excursions and ethnographic interviews for an international and interdisciplinary group of guests, to learn about the contemporary practices and cultural heritage related to the use of wild plants.

Since then we are processing the materials to create documents for the younger ‘digital native’ generation, within the context of information and media-sharing.

These events were organised as a collaboration between Andrew Paterson (SCO/FI), Ulla Taipale/Capsula (FI/ES) and Signe Pucena/SERDE (LV), in cooperation with Pixelache and many other participants in the programme. For the Kurpitsatalo Harvest feast event, these coordinators plus expert-forager and gardener Ossi Kakko (FI) will present.

For more info: http://herbologies-foraging.net