Main menu:


Ajankohtaista

Katso myös

Pispala Vilkkari OFF la 2.4. klo. 13-24 Pispalan kirjastotalolla, Hirvitalolla ja Pub KujakollissaKirjoitettu: 1.4.2011

Pispalan kirjastotalolla klo. 13.00-18.30. mm. Pelastuspartio

Pispala Vilkkari OFF järjestetään nyt kuudennen kerrran. Pispalan omat vilkkarit tarjoaa tänä vuonna parhaita jaksoja legendaarisesta lasten- ja nuortenohjelmasarjasta PELASTUSPARTIO.

Pelastuspartio on todella harvinaista herkkua lapsille ja vanhemmille. Sarjaa tehtiin kymmenkunta osaa 1990-luvun alussa ja esitettiin TV2:ssa. Pääosissa olivat näyttelijät Tom Lindholm ja Ilpo Hakala sekä näyttelijä-ohjaaja Tommi Auvinen. Herrat ovat Pispalan kirjastotalolla lauantaina keskustelemassa Pelastuspartion toiminnasta. Sarjan esittelee päätoimittaja Jari Niemelä.

Ohjelmasarja oli aikoinaan sijoitettu TV2:ssa lasten- ja nuorten lähetyspaikkaan vaikka itse asiassa eihän ne olleet pelkästään lapsille tarkoitettuja. Nämä menee täysillä aikuisillekin! Ainutlaatuista on, että yksi esitettävistä jaksoista on kuvattu Finlaysonin nyt jo kadonneessa tehdasmiljöössä.

Kirjastotalolla esitetään Seija Holman käsikirjoittamat jaksot Janne Jänis verokarhun kynsissä ja Bernardo Struzzi – epäluotettava munija. Ne ovat 30 minuutin mittaisia mykkäelokuvia, joissa legendaarinen tv- ja radioääni Martti Silvennoinen selostaa tarinan. Pelastuspartion missiona oli hädänalaisten metsän elävien auttaminen. Ensimmäinen jakso on kuvattu Finlaysonin tehdasalueella silloin kun se oli suljettu. Ohjelma sisältää hienoja yksityiskohtia kulttuurimaisemasta, jota ei enään ole. Toisessa jaksossa Bernardo Struzzina seikkailee Esko Roine ja vartiokoirana Kai Sauer, joka nykyään toimii suurlähetystön päällikkönä Indonesiassa.

Pelastuspartion lisäksi Pispalan kirjastotalolla nähdään esitykset Yhteisöteatteria virtuaalimaailmassa – Pispala ja Saltburn Second Lifessä, Reliikit sekä tanssi- ja musiikkivideoita. Mikko Lipiäinen ja Markus Petz kertovat osallistumisestaan englantilaisen Saltburnin kyläläisten toteuttamaan tietokone-animaatioon, jonka tavoitteena on säilyttää kulttuurihistoriallisesti arvokas aallonmurtaja.

Reliikit – kolme keskustelua Vuojoen kartanolla on kuvataiteilija Kalle Hammin video- ja ääniteos. Käsikirjoitus koostuu suorista ja epäsuorista tekstilainoista, jotka on otettu Vuojoen kartanon historialliseen kirjastoon kuuluneista teoksista. Osat ovat Peili, Kello ja Silta. Teoksen kuvauksesta vastaa valokuvataiteilija Jyri Pitkänen, joka on hyödyntänyt kuvauksessa varhaisia optisia laitteita:camera obscuraa, laterna magicaa sekä erikoislinssejä. Jyri Pitkänen on paikalla esittelemässä teosta.

Kirjastotalon osuuden päättää sarja tanssi- ja musiikkivideoita. Muusikko Esko Mäkinen ja tanssija Ulla-Maija Rämänen esittelevät ja esittävät kaksi Duo Aitimus-tanssivideota. Lisäksi nähdään paloja Lauri Ainalan musiikkivideosta Unien Savonlinna (mukana myös Paavoharju, Joose Keskitalo ja Harmaa getto).

Hirvitalolla klo. 18-19 Kulttuurien kahvilan taidenäyttely

Pispala Vilkkari OFF -ohjelmistoon lauantaina kuuluva monikulttuurinen taidenäyttely, joka avattiin Kulttuurien kahvila-tapahtuman yhteydessä 22.3. Tekijät (Mira Heija sekä Youth as Refugees-teoksen tekijäryhmä) paikalla esittelemässä videoteoksiaan.

www.kulttuurienkahvila.net

Pub Kujakollissa klo. 19-24 mm. elokuvatietovisa

Pispala Vilkkari OFF -ohjelmistona mm. elokuva-aiheinen tietovisa (vetäjänä Antti Örn). Lavalla pispalalainen Slutna. Yllätysesiintyjiä.

Pispala Vilkkari OFF 5-vuotta

Pispala Vilkkari OFF järjestettiin ensimmäisen kerran maaliskuussa 2006. Tapahtuma syntyi tarpeesta löytää esitystila ja foorumi kansalaisverkostojen ja vapaehtoisten työryhmien tuottamille omaehtoisille jutuille. Viiden vuoden aikana tapahtuma on laajentunut, mukaan on tullut Pispalan nykytaiteen keskuksen nuorta taiteilijaporukka sekä kokeneita ammattilaisia. Tavoite on rohkaista kansalaisia ja kansalaisverkostoja tekemiseen ja yhteistyöhön, käyttämään uutta teknikkaa ja tuottamaan omaehtoisia juttuja omista lähtökohdista yhteistyössä kulttuurialan osaajien ja taitajien kanssa.

www.pispala.fi/vilkkari-off