Main menu:


Ajankohtaista

Katso myös

Anna-Liisa Kankaanmäen ja Katariina Katlan Itsesensuuri -taidenäyttely 29.5.-19.6.2011Kirjoitettu: 19.5.2011

Anna-Liisa Kankaanmäen ja Katariina Katlan Itsesensuuri -taidenäyttely
Pispalan Nykytaiteen keskuksessa 29.5.-19.6.2011.

avajaiset lauantaina 28.5. klo 18.

Hirvitalossa on esillä pääasiassa akryyli-, öljyväri- ja lasimaalauksia. Näyttelyssä on teoksia vuosilta 2009-2011. Maalausten teemat käsittelevät vaihtelevasti seksuaalisuutta, äitiyttä, kristillistä kuvastoa, pervoutta ja itsensä rajoittamista.

Anna-Liisa Kankaanmäen uusimpien öljyvärimaalausten lähtökohtana on kristillinen äitiys- ja imetyskuvasto. Maalauksissa parisuhteen, naiseuden, pyhän äitiyden ja pervouden väliset rajat katoavat ja määrittyvät uudelleen suhteessa uskonnolliseen kuvastoon. Hänen aiempi esillä oleva tuotantonsa sen sijaan painottuu enemmän lihallisuuden ja itsesensuurin kuvaamiseen.

Katariina Katlalta on esillä sekä akryyli- että lasimaalauksia. Lasimaalaukset on toteutettu Tiffany- tekniikalla, jossa yhdistyy paradoksaalisesti lasiteosten pitkä uskontoon sidottu traditio ja sen nykyinen asema lähinnä mummojen kansanopistopuuhailuna. Katlan teokset ammentavat seksuaalisuuden stereotypioista, sekä naiseuden ihannekuvastosta.

Kuvataiteilijat Kankaanmäki ja Katla elävät parisuhteessa ja heidän maalauksistaan syntyykin luonteva kokonaisuus yhtenevän kuvakielen ja teoksissa toistuvien elementtien myötä. Heidän taiteensa liikkuu kauneuden ja kitschin, sekä korkean ja matalan taiteen välimaastossa.

Lost Foundation: Musta laatikko
video, 2011

Totalitaarisissa yhteiskunnissa vaalitaan vahvaa sensuurin traditiota.
Maon Kiinassa kansalaiset komennettiin ulos paukuttelemaan kattiloita, jotta linnut eivät laskeutuisi pelloille syömään viljaa sekä marjoja. Lintuja putoili taivaalta uupuneina maahan.

Burmassa taidegallerian seinät saattavat loistaa tyhjyyttään sensurointikomitean jäljiltä.

Välillä sensuurista muodostuu myös tahatonta komiikkaa. Tämä video esittää iranilaista jalkapalloilua samaan tapaan kuin sitä näytettiin Iranin televisiossa 80-luvulla.

 itsesensuuri juliste