Main menu:


Ajankohtaista

Katso myös

Keramiikkatyöpaja la 18.6. ja juhannuskokko 24.6.Kirjoitettu: 14.6.2011


Juhannuksena Tahmelan rannassa palaa Feenikslinnun kokko, jonka tuhkasta nousee uutta primitiivikeramiikkaa: munia, ruukkuja ja muita esineitä. Kokko syttyy juhannusaattona n. klo 19.

Keramiikkaa valmistetaan Hirvitalon pihassa lauantaina 18.6. klo 14-19. Tervetuloa osallistumaan tai seuraamaan tapahtumia!

Hirvitalo
Hirvikatu 10 Tahmela
Lisätietoja puh. 040-3249161

Taustaa:
Keramiikkaa on valmistettu Suomessa ainakin 4200 vuoden ajan. Valmiit, kuivuneet astiat on poltettu avotulella, mitään erityisiä tähän tarkoitukseen tehtyjä uuneja ei Suomesta tunneta. Suhteellisen yleisiä ovat olleet myös pienet ihmis- ja eläinkuvat eli idolit. Idolien tarkoitusta ei tiedetä, niitä on kenties tehty lasten leluiksi; ne ovat ehkä esittäneet haltiaolentoja tai kuolleita esi-isiä.

Feeniks, feniks tai feenikslintu (kreikaksi foiniks, latinaksi phoenix) on muinaisen Egyptin mytologiassa sekä siitä johdetuissa taruissa myyttinen, pyhä tulilintu.

Linnun sanottiin elävän kerrallaan joko 500, noin tuhat tai 1461 vuotta, ja olevan häikäisevän kaunis punakultaisissa höyhenissään. Tarinan mukaan aikansa tullessa täyteen feeniks rakentaa itselleen kanelipuun oksista pesän ja sytyttää sen, jolloin pesä ja lintu itse palavat roihuten tuhkaksi. Tuhkasta nousee uusi nuori feenikslintu, joka kokoaa edeltäjänsä tuhkat mirhaiseksi munaksi ja vie sen Heliopolikseen, Auringon kaupunkiin. Sanotaan myös, että feenikslintu tulee aina kun apua kipeimmin tarvitsee ja feeniksin kyyneleet parantavat jopa kuolemasta.

Vaikka kuvaukset linnun ulkonäöstä ja elinajasta vaihtelevat, siitä tuli suosittu aihe varhaisessa kristillisessä taiteessa ja kirjallisuudessa. Se omaksuttiin jälleensyntymisen, kuolemattomuuden ja kuolemanjälkeisen elämän symboliksi.