Main menu:


Ajankohtaista

Uutisarkisto

Katso myös

Teemu Takatalon teos sensuroitiin Tullintorin näyttelystäKirjoitettu: 29.9.2011

Hirvitalon antimateria näyttelyn avajaispäivä sai yllättävän käänteen kauppakeskusyhtiö Cityconin sulkiessa näyttelytilan kaksi tuntia avajaisten jälkeen. Syynä sulkemiseen oli Teemu Takatalon kulutuskriittinen teos, jossa kritisoitiin Tullintorilla liiketoimintaa harjoittavien yritysten ympärisö- ja yhteiskuntavastuullisuutta. Myöhemmin samana päivänä Tullintorin kulttuuuritapahtumaa järjestäneen myynninedistämisyritys Veravian työntekijä kävi tuhoamassa Takatalon seinämaalauksen.

Kauppakeskuspäällikkö Mari Laaksosen mukaan kauppakeskuksen ja siellä toimivien liikkeiden kritisointi on liikaa. Hänen mielestään kulttuurin synnyttämät mielikuvat olisi hyvä olla mukavia ja mielihyvää herättäviä. ”Kriittinen toki saa olla. Mutta nyt kritiikki on kohdistettu suoraan kauppakeskuksen omistajan Cityconiin ja vuokralaisiimme, emme voi hyväksyä sitä”, Laaksonen toteaa. ”En väitä meidän olevan täydellisiä. Meillä on kuitenkin vilpitön pyrkimys mennä koko ajan eteenpäin.”

 

Takatalon mukaan Laaksonen osuu asian ytimeen. ”Kaikilla on vilpitön pyrkimys tehdä hyvää ja kuluttajat ovat tässä mielessä markkinoilla toimivien yritysten kanssa samassa veneessä – tuuliajolla ja ohjauskyvyttöminä hyvän tahdon valtamerellä”, Takatalo pohtii. Vaikka ymmärrystä Cityconia kohtaan löytyy, pitää taiteilija teoksen tuhoamista kohtuuttomana ja kokee näyttelyn sisältöön puuttumisen loukanneen mielipiteen- ja ilmaisunvapautta.

 

Näyttelystä sensuroitu teos: Tiedostavan kuluttajan synninpäästöTiedostavan kuluttajan synninpäästöKuva: Sebastian Boulter