Main menu:


Ajankohtaista

Katso myös

Aamujoogaa Tahmelan uimarannallaKirjoitettu: 1.7.2011

AAMUJOOGAA TAHMELAN UIMARANNALLA

Heinäkuun ajan arkiaamuisin klo 7-9 alkaen to 7.7.
Osallistumismaksu 5e, opiskelijat ja työttömät 2,5e.
Tiedustelut puh. 044-9367019 (englanniksi)
sähköposti: bhaktsuva@gmail.com

Intialainen Suva Das ohjaa kesäaamuisin heinäkuun ajan aamujoogaa Tahmelan rannassa. Hän on harjoittanut joogaa lapsuudestaan lähtien yli 20 vuotta ja keskittynyt Patanjali-joogan muotoon. 

Hän on myös harjoittanut joogaa useissa joogakeskuksissa Intiassa. Vuonna 1997 hän teki kollektiivisen aurinkotervehdys-projektin yhdessä tuhannen koululaisen kanssa.
Tänä keväänä hän on vetänyt joogakurssia Helsingin Teatterikorkeakoulussa performanssitaiteen opiskelujensa ohella.

Hän keskittyy lähinnä joogan terapeuttiseen puoleen ja parantaviin ominaisuuksiin nykyään suositun akrobaattisen lähestymistavan sijasta. Hän ohjaa myös kehon ja mielen yhdistäviä hengitysharjoituksia tähdentäen asentojen ymmärtämisen tärkeyttä.

Metodista

Aamun aloituksella joogaharjoituksin on henkistä ja fyysistä hyvinvointia edistävä vaikutus. Joogasta on useita eri versioita kuten Astanga, Hatha, voimajooga jne. Suvan vetämissä harjoituksissa keskitytään Patanjali-joogaan, johon kaikki muut joogamuodot pohjautuvat. Tämä aamujooga on jatkoa viime kesänä Tahmelan rannassa pidetylle kurssille, muttei vaadi aiempaa joogaharrastusta. Tällä kertaa keskitytään enemmän kehon rentoutukseen venytysten avulla, asanoihin (asentoihin, joihin liittyy venytys ja hengitysharjoituksia) ja pranajamoihin (erilaisiin hengitystekniikoihin). Sanskriitin kielessä on kolme muinaista konseptia – ”Sthira-Sukham-Asanam”, jotka ovat näiden joogatuntien perusmetodeja. Nämä sanat kääntyvät: Sthira -vakaa, Sukham – helppo, vaivaton, Asanam – istua tai tehdä ylväydellä tai suloudella.

Joogaa on mukava harjoittaa pukeutuneena rentoihin vaatteisiin. Osallistujien toivotaan tuovan mukanaan joogamaton tai muun alustan, esim. ison pyyhkeen tai lakanan. Kurssille suositellaan osallistumaan melko säännöllisesti ja avoimin mielin, tutustumaan ja kokeilemaan saa myös tulla.

Perustietoa joogasta

Astanga (kahdeksan jäsentä) tarkoittaa muinaisen tekstin ”Patanjali Jooga Sutran” mukaan pohjimmiltaan kahdeksaa elintärkeää harjoitusta, jotka ovat:

Yama (rajoitukset), Niyama (tarkkailu), Asana (asennot), Pranayama (hengitysharjoitukset), Pratyahara (aistien pidättyväisyys tai riippumattomuus), Dhrana (keskittyminen), Dhyana (meditaatio) ja Samadhi (todellisen itsensä tai Atmanin tajuaminen ja toteuttaminen ja yhteys Brahmanin, jumalallisen, kanssa). Tässä painotus on enemmän kolmannella ja neljännellä jäsenellä kuudennen avulla, mikä auttaa joogaharjoituksien lähtövaihetta. Käytännössä eri joogaharjoituksista tunnetaan noin 900 eri asentoa eri joogakouluista Intiassa, ne on kerätty 35 muinaisesta tekstistä, tarusta ja pyhästä kirjoituksesta. Ilmiselvästi kaikkien näiden asentojen opettelu olisi liian laaja tehtävä, siksi tämä kurssi keskittyy enimmäkseen rentoutusosioon. Tässä on myös kolme tärkeää aspektia: kuinka mennä asentoon, kuinka olla asennossa ja kuinka palata takaisin asennosta. Nämä kolme asiaa tehdään hengitystekniikoiden avulla, mikä auttaa suorittamaan asennot. On myös tärkeää myös oppia ymmärtämään kehon kontrolli- ja vapautustekijät asentojen aikana.