Main menu:


Ajankohtaista

Katso myös

Exarchia – Ateenalaisen anarkismin aikaansaannos 24.6.-15.7.Kirjoitettu: 23.5.2012

Valokuvanäyttely
Exarchia – Ateenalaisen anarkismin aikaansaannos

Pispalan nykytaiteen keskus
24.6.-15.7.2012 avoinna ti-su klo 14-19
Hirvikatu 10
33240 Tampere

Exarchia – Ateenalaisen anarkismin aikaansaannos -näyttely kertoo ateenalaisesta Exarchian (Εξάρχεια) kaupunginosasta ja sen ainutlaatuisesta autonomisesta toimintakulttuurista. Alueella aktiiviset kaupunkilaiset ovat ottaneet tilaa haltuun ja muuttaneet kaupunginosaa mieleisekseen ilman virallisia hierarkioita.

Exarchiaa pidetään Kreikan anarkistisen liikehdinnän kotipaikkana ja se on erityisesti nuorten ja opiskelijoiden suosiossa. Exarchiassa vaikuttavat monet ideologiat ja alueen kulttuuria värittää poliittinen toiminta. Sieltä on löytänyt kodin myös moni taiteilija ja intellektuelli. Näyttelyn kuvat, jotka on otettu 1.3-30.4.2011 välisenä aikana, kertovat alueen ilmiöistä, kaupunkikuvan muutoksesta, kipupisteistä ja onnistumisista.

Exarchialla on historialliset juuret yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen. Siellä sijaitsee Ateenan Teknillinen yliopisto, jonka katsotaan aloittaneen Kreikan sotilasjuntan kaataneen kansannousun vuonna 1973. Exarchia nousi dramaattisesti maailman otsikoihin myös vuonna 2008, kun poliisi ampui 15-vuotiaan Alexandros Grigoropoulosin. Tämä käynnisti

rajujen mellakoiden sarjan Ateenassa. Nykyisinkin Exarchiassa poliisi koetaan lähinnä ongelmana turvallisuudelle. Vahva asukastoiminta on mahdollistanut paljon ja Exarchiasta on kasvanut vaihtoehtoisen yö- ja kulttuurielämän keskus. Samalla on säilytetty epäkaupallisia tiloja aktiivisille asukkaille keskusteluun ja kulttuuritoimintaan. Exarchiassa vallitsee suvaitsevaisuus, seiniin saa maalata graffiteja ja katutaidetta, mutta häiritsevään käytökseen yhteisö puuttuu suoraan. Exarchiassa vaalitaan autonomiaa ja ollaan solidaarisia.

Taiteilija on tavattavissa viikonlopun 13-17.7.2012. Kyseisenä aikana Pispalan nykytaiteen keskuksessa järjestetään Musta Pispala anarkistinen katukulttuurifestivaali.

Lisää festivaalista: http://takku.net/staticpages/index.php/20120601181244698

Taiteilijan yhteystiedot:

Noora Ojala
+358 45 673 07 13
noora.ojala[at]gmail.com

Exarchia – The Outcome of Athenian Anarchism

Center of Contemporary Art Pispala / Hirvitalo
time: 24.6.-15.7.2012
opening hours: Tuesday – Sunday 14-19.00
Hirvikatu 10
33240 Tampere

The exhibition tells about the Athenian Exarchia district and its unique and autonomous function. At the area the local people has squatted places and changed the district as they pleased without official hierarchies.

Exarchia is considered as home for anarchist movement in Greece and specially the youth and the students are favoring the district. Many ideologies impacts in Exarchia and its culture is colored by political activism. Numerous artist and intellectuals have found they home from the district. The photographs in the exhibition are telling about appearances of the area, changes in the cityscape, problems and successes. Photographs are taken in March-April 2011.

Historically Exarchia holds strong roots for civil society activism. National Technical University of Athens is located at the area and the Technical University is considered to be driving force in series of episodes that led Greek military junta to fall in 1974. Exarchia rose dramatically to the headlines of the world press in 2008 when police shot to death Alexandros Grigoropoulos, 15 years old schoolboy. This incident started era of fierce riots in Athens. Nowadays the police are still considered as a thread to security in area. Strong resident activity has opened greatly possibilities. Exarchia has become the blooming center of alternative nightlife and home for sub-cultures. In the same time non-commercial spaces has been remained for active citizens to discuss, assemble and for making culture activities. Atmosphere in Exarchia is tolerant you may do graffiti or street art to the walls, but community will intervene to disturbing behavior directly. In Exarchia autonomous actions and solidarity are fostered.

Artist is present in weekend 13-17.7.2012. Black Pispala anarchist street culture festival is organized in Center of Contemporary Art Pispala during the weekend.

More from the Black Pispala festival:
http://takku.net/staticpages/index.php/20120601181244698

Artist’s contact information:

Noora Ojala
+358 45 673 07 13
noora.ojala[at]gmail.com