Main menu:


Ajankohtaista

Katso myös

KULTTUURIEN KAHVILA: Día de los Muertos -Kuolleiden päivän juhla! La 3.11.Kirjoitettu: 29.10.2012

KULTTUURIEN KAHVILA: Día de los Muertos -Kuolleiden päivän juhla!
Hirvitalolla la 3.11 klo 15-22

Tervetuloa viettämään kuolleiden päivän juhlaa Hirvitalolle!
Tapahtumassa tutustutaan Meksikon Día de los muertos -juhlaan ja siihen liittyviin perinteisiin. Mukana myös keskustelua suhtautumisesta kuolemaan Meksikossa ja Suomessa.

Vieraana tapahtumassa on mm. alkuperäiskansan edustajana Diego Cruz Martinez. Hänen zapotec-kansansa parissa, Oaxacan Mitlassa, kuolemaan liittyvät perinteet ovat hyvin tärkeitä ja pyhiä. Kuolleille on omistettu kokonainen kuukausi, jonka aikana ihmisillä on syvempi yhteys edesmenneisiin. Ku olema kohdataan luonnollisena osana elämää ja sille voidaan myös nauraa. Diego kokoaa Hirvitalolle Oaxacalaistyylisen “kuolleiden alttarin”.

Talon pihalla on myös paikka, johon vieraat voivat tuoda mukanaan kynttilän, kukan tai muun muiston kunnioittamaan edesmenneen läheisen muistoa.

Ilmainen sisäänpääsy

http://www.kulttuurienkahvila.net

OHJELMA:

15.00 KAHVILA AVAUTUU
Meksikolaista ruokaa ja musiikkia sekä kahvia, teetä ja kaakaota.

16.00 SUOMEN KEKRI- JA KUOLEMAPERINTEET
Etnologian opettaja Hannu Sinisalo(FL) kertomassa aiheesta.
“Suomalaisessa kuolemaperinteessä kuolleiden ja elävien maailmat vuotavat toisiinsa juhlapyhinä, erityisesti kekrinä ja pyhäinpäivänä. Kuolleiden maailmasta tulevat tuomarit punnitsevat hyvät ja pahat teot sekä jakavat palkinnot – ja erityisesti rangaistukset. Joulupukkimme on yksi noista kuolleiden maailmasta saapuvien tuomareiden perillisistä.”

17.00 KUOLLEIDEN JUHLA OAXACASSA
Meksikon alkuperäiskansaan kuuluva Diego Cruz Martinez kertoo Zapoteekkien kuolemaan liittyvistä pyhistä perinteistä sekä kansansa suhteesta kuolemaan.

18.30 TILA KESKUSTELULLE JA JAKAMISELLE

19.30 CALAVERAS-TYÖPAJA
Diegon vetämässä työpajassa kirjoitetaan meksikolaisen perinteen mukaisia kuolemalle nauravia riimittelyrunoja sekä pysähdytään kirjoittamaan kirje itselle tärkeälle edesmenneelle henkilölle.

20.30-22.00 KUOLLEIDEN TANSSIT
Meksikolaisia lauluja kuolleille sekä “iloista surumusiikkia”. Mukana mm. cumbiaa ja kansanballadeja.
Vieraille maalataan koristeellisia Día de los Muertos -pääkallokasvomaalauksia!

23.00 TEQUILA!
Lisäohjelma INEZ tapasbaarissa
Tietoa tequilan historiasta ja yhteydestä kuolleiden päivään sekä tequila-laatujen maistelua. Osallistumismaksu 5 € kulttuurien kahvilan vieraille (norm. 10 €). Rajattu osallistujamäärä, ilmoittaudu Hirvitalolla. K18.