Main menu:


Ajankohtaista

Katso myös

Performanssifiesta 08


Pispalan nykytaiteen keskuksen vuotuinen Performanssifiesta -livetaidetapahtuma keskittyy tämän vuoden ohjelmistossaan käsittelemään uskoa. Teemoituksella on pyritty aikaansaamaan hieman vaihtelua performanssitapatumien järjestelytraditioihin ja luomaan uusia keskustelunavauksia hieman laajemmin myös performanssitaiteen historiaan vahvasti vaikuttaneisiin marxilais-situationistisiin lähtökohtiin.

Performanssifiestaan kutsutuille taiteilijoille on lähetetty etukäteen kutsu, jossa kukin taiteilija haastetaan käsittelemään henkilökohtaisella tai yleisellä tasolla taiteen suhdetta uskoon ja julkisen tunnustuksen performatiivista olemusta. Se, kuinka teema käytännössä näkyy festivaalin aikana, jää katsojan löydettäväksi ja pohdittavaksi.
Ohjelmisto:

Pentti Aitta Hänen matkansa maailman kuoren alle (Perjantaina 29.8. klo 16.00)
Esitys on rukous sisäisen pelon, valheen ja epäuskon verkkoa vasten.

Pentti Aitta sai laajalti huomiota Helsingin Kampissa kesällä 2008 järjestämästään kuukauden mittaisesta performanssista Taiteilija tekee työtä.

ilpo_pentti_aitta_07.jpgpentti_aitta_01.jpgpentti_aitta_02.jpgpentti_aitta_03.jpgismo_pentti_aitta_04.jpg

Alina Melnikova (LT) (Perjantaina 29.8. klo 17.00)
Nuori liettualaistaiteilija Alina Melnikova yhdistää taiteessaan fyysisyyden ja herkkyyden. Nyt toista kertaa suomessa esiintyvä Melnikova tunnetaan kotikaupungissaan Vilnassa vahvoista, punasävyisistä öljyvärimaalauksistaan.

alina_01.jpgalina_02.jpgalina_03.jpgalina_04.jpgalina_05.jpg

Iida Nikitin ja Jussi Matilainen (Perjantaina 29.8. klo 18.00)
Porilaistaiteilijoiden yhteisteos johdattaa yleisönsä mukanaan Pyhäjärven rantaan.

iida_jussi_01.jpgiida_jussi_03.jpgiida-piirtaa-kermavaahdolla-veteen-4.jpgiida_jussi_06.jpgjussi-katselee-iidan-kahlaamista.jpgiida_jussi_07.jpg

Pekka Luhta Alue (Perjantaina 29.8. klo 19.00)
Motto: Tyhjä ja täysi. Jokainen akti panee peliin. Performanssi mieleen palauttamisesta.

Performanssitutkija ja –taiteilija Pekka Luhta on esiintynyt lukuisissa livetaidetapahtumissa suomessa ja ulkomailla. Hän kuuluu suomalaisen performanssitaiteen tunnetuimpiin vaikuttajiin niin kriitikkona, dokumentoijana, kuraattorina, kuin taiteilijana.

pekka_luhta_01.jpgpekka_luhta_02.jpgpekka_luhta_03.jpgpekka_luhta_04.jpg

Grigory Glazunov (RU) Snails Dream (Perjantaina 29.8. klo 20.00)
Pietarilainen butoh-tanssija Grigory Glazunov esittää performanssifiestassa sooloteoksensa Snails Dream. Hän kuvailee tanssiaan tarinaksi ihmisen kamppailusta sisäisten mielentilojensa ja pelkojensa kanssa. Teos voidaan nähdä myös intiiminä ja henkilökohtaisena yrityksenä kuvata unelmia ja uskomuksia.

grigory_01.jpggrtigory_02.jpggrigory_03.jpggrigory_04.jpggrigory_05.jpg

Cédric Anglaret Sauna Cover Songs Session (Perjantai 29.8. klo 21.00)
Ranskalainen taiteilija Cédric Anglaret on kerännyt ihmisten suihkussa laulamia tunnettuja sävellyksiä ympäri Eurooppaa. Nauhoituksista julkaistaan myöhemmin levy. Halukkaat saavat osallistua tähän yhteisölliseen taideprojektiin performanssifiestan yhtenä ohjelmanumeroista. Hirvitalon saunaan kootaan teokseen mukaan haluavista sekalainen vapaaehtoisten kuoro, joka esittää nauhalle omia toivelaulujaan.

cedricin_sauna_02.jpgcedricin_sauna_04.jpgcedricin_sauna_05.jpg

Lii-San Tuote (Perjantai 29.8. klo 21.00)
Esitys koostuu tanssista, videoprojisoinneista, musiikista ja sattumista.
Lii-San Tuote on kuvataiteilijoiden Sanni Sepän ja Liina Mäki-Patolan viihteellismusiikillinen yhteisprojekti.

lii-san_tuote_01.jpglii-san_tuote_02.jpglii-san_tuote_03.jpglii-san_tuote_04.jpg

Pentti Otto Koskinen Mika Aalto-Setälä imettää haavoistaan (Lauantaina 30.8.)
Koskisen nimeä näkee harvemmin performanssitapahtumien ohjelmistoissa, vaikka taiteilija onkin ollut tunnustettu jo kauan tinkimättömistä ja omalaatuisista esityksistään.

Esitystensä lisäksi Koskinen opettaa piirtämistä Helsingin kuvataideakatemiassa. Muusta ohjelmasta poiketen hänen esityksensä tapahtuu Tampereen asematunnelissa.

mika_aalto_setala_imettaa_haavoistaan_01.jpgmika_aalto_setala_imettaa_haavoistaan_02.jpgmika_aalto_setala_imettaa_haavoistaan_03-copy.jpgmika_aalto_setala_imettaa_haavoistaan_04-copy.jpgmika_aalto_setala_imettaa_h.jpg

J.K.Ihalainen Herran rukous ja muuta saarnaa. (Lauantaina 30.8. klo 16.00)
Kirjailija, kirjanpainaja, kääntäjä, kustantaja, hypnopoliitikko J.K.Ihalainen on tullut tunnetuksi monialaisesta osaamisestaan ja jatkuvasta liikkeessä olemisesta ja uudistumiskyvystään. Siitä esimerkkinä vaikkapa nuoren polven rap-artisti Asan uusimmalle soololevylle Loppuasukas levytetty kappale, jossa Ihalainen lausuu runonsa alkuasukas. Ihalaisen ilmaisu on tyyliltään loitsuavaa ja vahvasti sanallista.

j_k_ihalainen_1.jpgj_k_ihalainen_2.jpgj_k_ihalainen_3.jpg

Maanalainen Seurakunta (Lauantaina 30.8. klo 16.30)
Huoneesta on teipillä rajattu alue. Me olemme sen sisällä ja kiinnitämme itsemme seinään. On vaikea liikkua. Meidän päät on peitetty ja olemme siinä seinällä, rinnassa teipattuna pommi. Lattialla on jotain lappuja. Välillä laulamme tai lausumme, mutta suurimman osan ajasta pitää olla hiljaa. Lopuksi meidän on revittävä itsemme irti. Tämä toistuu useamman kerran.

maanalainen_1.jpgmaanalainen_2.jpgmaanalainen_3.jpgmaanalainen_4.jpgmaanalainen_5.jpg

Iiris Koistinen
Uskon päämäärä on sielujen pelastuminen(Lauantaina 30.8 klo 17.30)
Tulen Jeesuksen papin Pertun kanssa esittämään elävän uskon teot, jotka ovat suun tunnustus, kaste ja ehtoollinen. Riisuuntuminen uskonnollisuuden symboliikasta ja Jumalan avuksi huutaminen konkretisoimalla elävä usko, elävään Jumalaan elävässä elämässä elämän veden virroissa.

iiris.jpgiiris_1.jpgiiris_2.jpgiiris_3.jpgiiris_4.jpg

Paju Becker Ocus – soolovaellus kohti loppua (Lauantaina 30.8 klo 18.30)
Onko usko (ei siis uskonto) elämän ehto, tuhoutuuko ihminen ilman sitä? Jyväskyläläisen Beckerin teos koostuu kahdesta osasta, joista toinen tapahtuu ulkona ja toinen sisällä.

naamiotanssi_01.jpgnaamiotanssi_02.jpgnaamiotanssi_03.jpgnaamiotanssi_04.jpgnaamiotanssi_05.jpg

Irma Optimisti Oleminen itselleen – Oleminen itsessään (Lauantaina 30.8. klo 19.00)
Performanssi tutkii identiteetin dynamiikkaa: naiseutta, vanhenemista, kuolemaa.

Irma Optimisti on yksi kansainvälisesti tunnetuimpia performanssitaiteilijoitamme ja pitkän linjan vaikuttaja kotimaisella taidekentällä. Irma Optimisti on muun muassa järjestänyt livetaiteeseen erikoistuneita La-bas klubeja Helsingissä. Optimisti opettaa päivätyökseen matematiikkaa Turun yliopistossa ja hänen teostensa yhtälöt voivatkin avautua usein juuri tätä taustaa vasten.

irma_optimisti_01.jpgirma_optimisti_02.jpgirma_optimisti_03.jpgirma_optimisti_04.jpgirma_optimisti_05.jpg

Odddance The Book (Lauantaina 30.8. klo 20.00)
Toista kertaa Suomessa vieraileva pietarilainen taiteilijaryhmä esittää liikettä ja väriä sisältävän tanssiteoksensa yhteistyössä suomalaisen taiteilija Merja Malkin kanssa. Esityksessä käytetyt värit kuvastavat uskoa vaikeuksista selviämiseen ja lopullisen määränpään tuntemattomuuteen.

hanna_odddance_01.jpghanna_odddance_02.jpghanna_odddance_03.jpghanna_odddance_04.jpghanna_odddance_05.jpg

Festivaalin päätösklubi Vastavirralla 30.8. (alkaa noin klo 21.30)

Tampo

Tampo on harmonikkataiteilija Kusti Vuorisen ympärille koottu instrumentaaliorkesteri joka vie kuulijansa jokilaivan kannelle joelle, joka ei ole vielä syntynyt.

Joose Keskitalo & Kolmas maailmanpalo

Vahvan kulttisuosion saavuttaneen Joose Keskitalon omintakeinen Suomi-blues soi kierona ja hartaana tuoden toivon häivähdyksiä tähän pimeään maailmaan. Ahkerasti keikkaileva yhtye on nähty esiintymässä mm. Helsingin Juhlaviikoilla ja Flow-festivaaleilla.
www.myspace.com/joosekeskitalo


Orkestar Business Class

Rovaniemeltä kotoisin oleva OBC on vastavirralla levynjulkaisukeikallaan. Lahjakas orkesteri soittaa balkanilaisia ja slaavilaisia kulkurilauluja suurella tunteella ja tenholla joka ei jätä ketään kylmäksi.
www.myspace.com/orkestarbusinessclass