Main menu:


Ajankohtaista

Katso myös

Pispalan puutarhapäivät 19. – 20.4.2008Kirjoitettu: 19.4.2008

Permakulttuurin mahdollisuudet Pispalassa käytännön esimerkein

Pispalan kulttuuriyhdistys järjestää Hirvitalolla 19. ja 20.4.2008 työpajaviikonlopun, jossa tutustutaan permakulttuuriin ja sen mahdollisuuksiin Pispalassa. Viikonlopun aikana rakennetaan mm. bio- ja puutarhajätekompostit, tutustutaan Pispalassa kasvaviin hyötykasveihin, perehdytään omenapuun hyvinvointiin ja katsotaan permakulttuuriaiheinen dokumenttielokuva. Työpajan vetäjänä toimii Ossi Kakko ja vieraana on mm. Helsingin seudun permakulttuuriopintopiirin väkeä.

VIIKONLOPUN OHJELMA HIRVITALOLLA:

Lauantai 19.4.

-11-12 Johdatus permakulttuuriin, työskentelyryhmiin jakautuminen.
-12-14 Työskentelyä: kaupunkiympäristöön soveltuvan kompostin rakentaminen.
-14 Lounastauko.
-15-17 Hommat jatkuu…
-17 Kahvit ja palautekeskustelu.

Sunnuntai 20.4.

-12 Kokoontuminen Hirvitalolla, josta lähdetään kävelykierrokselle tutustumaan Pispalan hyötykasvi- ja viljelymahdollisuuksiin.
-15 Lounas Hirvitalolla.
-16-18 Omenapuun hoito-ohjeita käytännön esimerkein sekä ohjeita villivihannesten hyötykäyttöä ja käsittelyä varten.
-18 Kaffet ja palauttelu, jonka jälkeen Hirvitalon dokumentti-illassa permakulttuuri-aiheinen videonäytös.

Tietoa videonäytöksessä esitettävistä dokumenteista:

Ruoan vähenemisen vakava vaara
(In Grave Danger of Falling Food)

Australialainen suunnittelija ja kirjoittaja Bill Mollison uskoo että suurin uhka planeetallemme on maanviljelys. Hänen mukaansa modernit viljelymenetelmät tuhoavat maaperäämme ja vesistöjämme ja tuottavat yhä myrkyllisempää ruokaa. Hänen vaihtoehtonsa on ‘permakulttuurin’ ajatus. Sen avulla voi muuttaa pienimmänkin kaupunkipuutarhan hedelmälliseksi ekosysteemiksi joka tarjoaa valtaosan tavallisen perheen ravinnosta. (1989 – 51 minuuttia)

Robert Hartin metsäpuutarhassa
(Forest Gardening with Robert Hart)

Tässä innostavassa videossa vierailemme ensin Robert Hartin uusia polkuja avaavassa puutarhassa ja tutustumme metsäpuutarhan hoidon periaatteisiin ja käytäntöön. Sen jälkeen tutustumme Ken Ferniin, joka kasvattaa 1500 hyödyllistä monivuotista kasvia tuulisella pläntillä; sekä lopuksi Mike ja Julia Guerraan jotka ovat permakulttuuria, metsäpuutarhanhoitoa ja luonnonmukaisia periaatteita hyödyntäen luoneet talonsa taakse pienen puutarhan. Tekemällä työtä vain kaksi tuntia viikossa he pystyvät tuottamaan ruokaa puolen vuoden tarpeisiin. (1995 – 58 minuuttia)

Permakultturi lyhyesti
(Permanent culture, permakulttuuri = kestävä kulttuuri)

Permakulttuurin ajatus pitää sisällään ympäristöä mahdollisimman vähän rasittavien viljelymenetelmien kehittämisen. Permakulttuuri tarjoaa mahdollisuuksia omatoimiseen ja kestävään viljelyyn, sekä kasvien keräilyyn ja puutarhurointiin maasta huolehtien ja luontoa tarkkaillen. Permakulttuuri perustuu niukalle luononvarojen käytölle ja kekseliäille ruuantuotantoratkaisuille myös kaupunkiympäristössä. Pispalasta löytyy tähän hyvät mahdollisuudet, kuten villiintyneet hedelmätarhat, villivihannesten runsaus sekä asukkaiden omat ryytimaat. Permakulttuurissa kyse ei kuitenkaan ole ainoastaan puutarhoista ja ruuantuotannosta, vaan elämänmuodon kestävyydestä kokonaisuudessaan.

Hirvitalo, Pispalan nykytaiteen keskus
Hirvikatu 10
33240 Tampere

Kuvia tapahtumasta:

puutarha1.jpg puutarha2.jpgpuutarha3.jpgpuutarha4.jpgpuutarha5.jpgpuutarha6.jpgpuutarha7.jpgpuutarha8.jpgpuutarha9.jpgpuutarha10.jpgpuutarha11.jpgpuutarha12.jpgpuutarha13.jpgpuutarha14.jpgpuutarha15.jpgpuutarha16.jpgpuutarha17.jpgpuutarha19.jpgpuutarha20.jpgpuutarha20.jpgpuutarha21.jpgpuutarha22.jpgpuutarha23.jpg