Main menu:


Ajankohtaista

Uutisarkisto

Katso myös

“Un poquito de tanta verdad” Hirvitalon Meksiko-iltamissa ma 10.11. klo 17Kirjoitettu: 4.11.2008

Tule mukaan kuulemaan Oaxacan vuoden 2006 kansannoususta ja kansalaismedian roolista siinä! Illan aikana tutustutaan Oaxacan tilanteeseen palkitun dokumentin Un poquito de tanta verdad seurassa (A little bit of so much truth, ohjaaja Jill Freidberg , 2007, 90 min, kieli espanja, tekstitys englanniksi). Aiheesta alustavat Suomen Sosiaalifoorumissa vuonna 2006 vieraillut kansalaisjärjestöaktiivi Diego Cruz Martinez ja Kansan Radioliiton Ääni intiaanikylille -hankkeen koordinaattori Anna-Reetta Korhonen. Keskustelua käydään osin espanjaksi, tulkkaus suomen kielelle. Tarjolla naposteltavaa!

Lisätietoa elokuvasta: www.corrugate.org/un_poquito_de_tanta_verdad/synopsis
TAUSTAA

Elokuvan poikkeuksellinen syntytarina

Dokumenttielokuva Un poquito de tanta verdad kertoo Oaxacan kansannoususta ja kansalaismedian roolista osana ruohonjuuritason liikehdintää. Vapaasti käännettynä elokuvan nimi voisi olla Aavistus jonkinlaisesta totuudesta. Aiemminkin Meksikossa työskennellyt ohjaaja Jill Freidberg palasi Oaxacaan 2006 antaakseen äänen niille aivan tavallisille ihmisille, jotka olivat valmiita kamppailemaan tullakseen kuulluksi.

Oaxacan kansannousun aikana Freidberg toimi yhdessä oaxacalaisen mediakollektiivi Mal de Ojo TV:n kanssa keräten materiaalia. Lopputuloksena on palkittu dokumentti, jonka kerronta pohjautuu lähes kokonaan vallattuilla media-asemilla tehtyihin lähetyksiin. Dokumentti onkin hyvin intiimi kuvaus kansannoususta, jossa myös televisio oli keskeinen väline. Helsingissä elokuva on esitetty aiemmin osana Latinalaisen Amerikan elokuvakulttuuria esittelevää Cinemaissí 2008-festivaalia.

Lisätietoa elokuvasta:
www.corrugate.org/un_poquito_de_tanta_verdad/synopsis
Oaxacan kansannousu pähkinänkuoressa

Kesällä 2006 Etelä-Meksikossa Oaxacassa käynnistyi laaja-alainen, rauhanomainen kansannousu, joka johti yleislakkoon ja Oaxacan kaupungin valtaukseen. Protestit alkoivat opettajien istumalakosta kaupungin keskustassa toukokuussa. Kun PRI-puoleen kuvernoori Ulises Ruiz yritti häätää voimatoimin opettajat kuukautta myöhemmin, paikalliset asukkaat asettuivat tukemaan heitä. Pian noin 350 järjestöä ryhmittyi muodostaakseen Oaxacan kansojen väenkokouksen (APPO). Kamppailuun yhtyivät niin opiskelijat, työläiset, kauppiaat, kuin intiaaniyhteisöt. Liike vaati korruptiosta ja ihmisoikeusloukkauksista epäillyn kuvernöörin eroa, kunnes se väkivaltaisesti hajotettiin loppuvuodesta 2006.

Oaxacan kanssanousu oli voimakkaammillaan muutaman kuukauden ajan. Mikä teki liikkeestä poikkeuksellisen, oli sen tapa hyödyntää mediaa. Paikalliset naiset valtasivat osavaltion televisioaseman, toteuttivat ja lähettivät sieltä omia ohjelmiaan sekä avasivat ovet kansalaismedialle. Aseman edustalla kiemurteli jono – ihmiset odottivat saadakseen vuorollaan kertoa, miten kyllästyneitä ovat vallitsevaan tilanteeseen, köyhyyteen ja korruptioon. Tultuaan häädetyksi televisioasemalta, oaxacalaiset valtasivat kaikki kaupungin 13 kaupallista radioasemaa. Kun heidät häädettiin jälleen, valtasivat opiskelijat yliopiston radion liikkeen käyttöön. Radioita kuunneltiin kodeissa, työpaikoilla, katukuppiloissa, barrikadeilla ja mielenosoituksissa.

“Ääni intiaanikylille” -Kansan Radioliiton Meksiko-hanke

Idea hankkeesta syntyi keväällä 2007 Kansan Radioliitossa, kun sapoteekki-intiaani ja kansalaisaktiivi Diego Cruz Martinez oli vieraana Suomen sosiaalifoorumissa. Hän kertoi Oaxacan kansanannoususta ja median roolista Oaxacan konfliktissa sekä intiaaniyhteisöjen asemasta Meksikossa. Lähiradion vapaaehtoistyöntekijä innostui yhteisöradiotoiminnan tukemisesta kuultuaan Cruz Martinezilta, mikä merkitys radioilla on paikallisille yhteisöille. Arkisimmillaan radio on eräänlainen intiaanikylän kansanopisto.

Syrjäisissä intiaanikylissä puhutaan usein heikosti espanjaa eivätkä kaikki osaa lukea. Siksi on tärkeää, että kylän omassa radiossa voidaan käyttää äidinkieltä. Hankkeen mahdollistamissa koulutuksissa kyläläiset oppivat kokoamaan, huoltamaan ja korjaamaan radiolähettimen ja antennin. Kyläläisiä koulutetaan radio-ohjelmien tekemisen eri osa-alueisiin, kuten haastatteluihin, juontamiseen ja musiikin käyttöön. Samalla pohditaan myös yhteisöradion hallintaa ja eri ihmisryhmiä palvelevan ohjelmatarjonnan rakentamista. Kansan Radioliiton Ääni intiaanikylille -hanke tukee Oaxacan yhteisöradiotoimintaa vuosina 2008−2010. Tällä hetkellä hankkeeseen etsitään paikallisia kummiradioita Suomesta.

Lisätietoa hankkeesta:
http://latamsolidaarisuus.wordpress.com/2008/05/22/aani-intiaanikylille-oaxacassa
www.rauhanpuolustajat.fi/RaPu-lehti/lehdet/2008/208/oaxacan_yhteisoradiot_tulilinjalla.html