Main menu:


Ajankohtaista

Katso myös

Jussi Nykänen – Vardoiččijat 1.5.-22.5.202Kirjoitettu: 27.4.2022

Pispalan nykytaiteen keskus Hirvitalon yläkerrassa on esillä 1.5.-22.5.2022 kuvataiteilija Jussi Nykäsen näyttely Vardoiččijat. Teoskokonaisuus käsittää sarjan löytömateriaaleista koostettuja puettavia veistoksia sekä äänitaideteoksen. Näyttelyn avajaisia vietetään lauantaina 30.4 klo.18-21, tervetuloa!

Näyttelyn veistosten materiaalit Nykänen on kerännyt kävelyretkiensä ohessa rannoilta ja jättömailta Järvi-Suomesta ja Helsingistä. Purkujätteet, metallinpalat ja erilaiset löytöesineet ovat järjestyneet taiteilijan työhuoneella uudelleen naamioiksi, hanskoiksi, suojuksiksi ja muiksi asusteiksi. Nämä ”asusteveistokset” jatkavat suoraan Nykäsen vuodesta 2019 asti työstämää teossarjaa, jossa romuestetiikka yhdistyy uusiin tulkintoihin kansanrunouden aiheista ja klassisista suomalais-ugrilaisista rituaaliesineistä.

Näyttelyn äänimaisemana on Nykäsen Saimaalla vuonna 2020 taltioima äänitaideteos Panihida. Teos rakentuu luonnonäänien keskellä improvisoidusta kanteleensoitosta.

Taiteen kautta Nykänen on pyrkinyt korostamaan niin ihmisen ja luonnon erottamattomuutta kuin myös kulttuurisen diversiteetin merkitystä. Puettavissa teoksissaan taiteilija käsittelee usein muodonmuutosta. Ajan ja luonnonvoimien esikäsittelemien materiaalien ylle pukeminen rinnastuu shamanistiseen metamorfoosiin, jossa rajat inhimillisen ja ei-inhimillisen ja elollisen ja elottomaksi mielletyn välillä häilyvät. Nykäsen teoksillaan tavoittelema muodonmuutos on metafora yhteiskunnalliselle siirtymälle kohti ekologisesti kestävää elämäntapaa, ja itse työprosessi on jo ollut konkreettinen osa tuota siirtymää. Merkittävä inspiraation lähde Nykäselle on ollut yhteistyö Venäjällä elävien suomalais-ugrilaisten vähemmistökansojen kanssa. Taiteilija ammentaa hiipuvasta uralilaisesta kulttuuriperinnöstä aineksia visioonsa jälkifossiilisesta tulevaisuudesta.

Näyttelyn nimi Vardoiččijat on karjalan kieltä ja viittaa suojelijoihin ja vartioon. Nimi viittaa suoraan puettavien teosten kehoa suojaavaan luonteeseen. Näyttelyn nimen on kääntänyt Hiloin Natoi.

Näyttelyä on tukenut Taiteen Edistämiskeskus.

Lisätiedot:

Jussi Nykänen 0443030441 jnykanen.taide@gmail.com